Купівельна спроможність українців катастрофічно падає

28 жовтня 2015, 17:38
Власник сторінки
0
125
Купівельна спроможність українців катастрофічно падає

За 7 років купівельна спроможність населення знизилася за основними видами продуктів до 150%.

І, хоча така статистика має прямо позначатися на показниках ВВП, його падіння в Уряді прогнозують лише на рівні 11% і навіть говорять про певне зростання національної економіки вже в цьому році.

vvp-20-1024x431
vvp-21-1024x473

За 7 років купівельна спроможність населення знизилася за основними видами продуктів до 150%. І, хоча така статистика має прямо позначатися на показниках ВВП, його падіння в Уряді прогнозують лише на рівні 11% і навіть говорять про певне зростання національної економіки вже в цьому році.

Усе тому, що вітчизняне ВВП включає зростання відпускних цін на товари та послуги і сплату більшої кількості податків та зборів із цих товарів (із 13 до 18%). Причому, це взагалі суперечить природі його формування і меті підрахунку.

Здійснивши комплексне дослідження структури вітчизняного ВВП, проаналізувавши купівельну спроможність населення, починаючи від 2008 року., я був вражений результатом: на сьогодні зубожіння населення досягнуло рівня гіршого, ніж у 2008 році, коли тривала світова економічна криза.

Середня заробітна плата за останні вісім років підвищилася майже на 110 %, тоді як ціни на основні продукти харчування за останні вісім років підвищилися на 270–490 %, залежно від виду. Якщо говорити простими словами, у 2015 році українці собі можуть дозволити придбати в 1,5-2,5 рази менше продуктів, ніж, у 2008 році, а це, нагадую, рік світової кризи, найгірший із часів великої депресії.

Так, від січня 2014 року населення України почало суттєво економити та може собі дозволити купувати лише речі першої необхідності. Зараз завдання №1 для кожного українця оплатити комунальні послуги та купити речі першої необхідності. Від січня 2014 року тарифи на водопостачання підвищилися на 60%, електроенергію – на 50%, природний газ – на 600%, опалення – до 100 %; ціни на продукти харчування – щонайменше на 100%), проїзд у громадському транспорті – на 100% та медикаменти – щонайменше на 50%.

Рівень життя населення стрімко падає. Українці зіткнулися з неадекватною ситуацією, коли його доходи підвищилися на 13%, а розходи – на 500%. Про що можна говорити, навіть якщо споживча корзина не переглядалася вже 15 років. Мінімальна зарплата занижена щонайменше на тисячу гривень, тобто людям пропонується жити впроголодь, адже вартість споживчого кошика покривається всього наполовину.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.