На Вінниччині у день голосування спостерігається систематичні порушення Закону

25 жовтня 2015, 16:13
Власник сторінки
3
81
На Вінниччині у день голосування спостерігається систематичні порушення Закону

Закону України "Про місцеві вибори" недотримуються ряд політичних сил та кандидатів, які дискридитують виборчий процес на Вінниччині

Спостерігаючи за ходом виборчої кампанії та вівши соціологічні опитування серед виборців, громадські організації відзначали значне розчарування та зневіру у органи влади, більшість людей говорили, що на вибори не мають бажання йти. Прогноз явки виборців становив не більше 30%.

Громадська організація "Школа футболу Бєланова - Блохіна" моніторить хід голосування у Вінницькій області. Явка виборців станом на 15 годину становить 15%. Це найнижчий результат за останні кілька виборчих кампаній.

Найчастішими порушеннями є:
- порушення "дня тиші" та у агітаційних матеріалах кандидатів у депутати місцевих органів влади не було вказано вихідних даних, а також вони розміщені у не встановленому Законом порядку.

Як передбачає ч.2 статті 56 Закону України про місцеві вибори, друкований агітаційних матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. А розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Також у ч.4 статті 56 Закону України про місцеві вибори зазначено: «Плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування не пізніш як за 45 днів до дня голосування». Як відомо, ні стовпи ліній електропередач, ні стіни житлових будинків, ні, тим більше, вхідні двері комунальних закладів жоден орган виконавчої влади не визначав як місця розміщення агітації.

У ч. 9 статі 60 Закону про місцеві вибори сказано про заборону розміщувати друковану агітацію на приміщеннях органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств державної і комунальної власності, також у місцях, де вони перешкоджають безпеці дорожнього руху. А наступний підпункт цієї ж частини закону забороняє розміщення агітації зовні та всередині громадського транспорту і в приміщеннях та на будівлях метрополітену, вокзалів, портів та аеропортів.

Всупереч цих вимог зафіксовано агітаційні плакати кандидата на посаду Іллінецького міського голови від БПП Солідарність Олександра Осовського, кандидата у депутати до Вінницької облради від "Самопомочі" Олега Крижанського та кандидата до Вінницької облради від "Радикальної партії" Ляшка Інни Фіолевської;



- виявлені факти голосування без паспорту на виборчих дільницях м. Іллінці і м. Липовець.
Відповідно до частини 2 статті 3 ЗУ «Про місцеві вибори» документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є паспорт громадянина України і тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України);
- зафіксовані часті факти голосування по двох у одній кабінці для голосування.


Відповідно до частини 9 статті 77 ЗУ «Про місцеві вибори» виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших осіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншої особи, крім члена виборчої комісії, кандидата, уповноваженої особи місцевої організації партії, довіреної особи кандидата, офіційного спостерігача. Такі дії не були здійснені;
- у м. Липовець спостерігають підвози виборців, що є порушенням ч.3, ст.6 Закону України "Про місцеві вибори", оскільки такі дії перешкоджають вільному формуванню та вільному волевиявленню виборців;
- представники (донька і молодий чоловік) від одного із кандидатів на посаду міського голови м. Іллінці від БПП Солідарність Олександра Осовського представились як засіб масової інформації "Життя Вінниччини", займались фото та відеофіксацією скриньок, процесу голосування, бюлетенів тощо. Дані особи не мали офіційних посвідчень представників ЗМІ та не зареєструвались на дільничній комісії, що є грубим порушенням статті 12 та розділу 9 ЗУ «Про місцеві вибори», оскільки вони не належать до суб'єктів виборчого процесу.



Відповідно до частини 1 статті 12 ЗУ «Про місцеві вибори» до суб’єктів виборчого процесу на відповідних місцевих виборах не належать представники засобів масової інформації. Про те частиною 4 статті 13 ЗУ «Про місцеві вибори» представникам засобів інформації гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з місцевими виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день голосування (повторного голосування) - на умовах, визначених Законом України «про місцеві вибори», крім випадків, передбачених законами України.

Відсутність інформаційних листів на виборчих дільницях щодо списків кандидатів у органи місцевого  самоврядування.

Згідно статті 25 ч.2 районна територіальна виборча комісія повідомляє населення про зареєстрованих кандидатів у депутати в багатомандатному окрузі, включених до виборчих списків кандидатів у депутати місцевих організацій партій.

Ч.4 ст. 25 передбачає, що сільська селищна територіальна виборча комісія повідомляє населення про зареєстрованих кандидатів у депутати відповідної сільської селищної ради кандидатів на посаду сільського селищного голову ч.4 ст.25

Громадська організація "Школа футболу Бєланова - Блохіна"
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.