Депутатські жертви заради «хліба й видовищ»

30 вересня 2015, 16:59
Власник сторінки
knk.media
0
46

Редакція КНК Медіа підготувала детальну хронологію подій у скандальній справі депутата Ігоря Мосійчука. До вашої уваги – як все було. Ми продовжуємо стежити за цією справою!

Як все починалось

17 вересня під час сесійного засідання 262 парламентарі підтримали зняття депутатської недоторканності з народного депутата України від Радикальної партії Ігоря Мосійчука, а також схвалили його арешт на підставі ймовірного хабарництва. А відбулося це після того, як Генеральний прокурор Віктор Шокін вирішив продемонструвати один із фрагментів оперативних дій – «відеодоказ» із прихованих камер спостереження за участю нардепа. Шокін також повідомив, що ГПУ веде розслідування кримінального провадження за фактами вчинення тяжких та особливо тяжких корупційних злочинів стосовно цього депутата. Проте єдиними аргументом для зняття недоторканності методом натискання кнопок для депутатів стало згадане оперативне відео. Проте, якщо таке «кіно» правоохоронці хочуть використовувати як доказ, то він повиненмати підстави, здобуті легітимним шляхом. За українськими законами, негласне спостереження за парламентарями можливе лише після того, як Рада дасть дозвіл на притягнення їх до кримінальної відповідальності (йдеться про 27 статтю Закону «Про статус народного депутата України».

Видовище вдалося

Після цього всі ми стали свідками того, як під прицілом камер Мосійчука затримали просто в кулуарах Верховної Ради і відвезли до слідчого ізолятора СБУ. Вистава вдалась і суспільний резонанс є. Проте чи допоможе така «постановка» підняти авторитет Шокіна, що й без того рухається донизу зі швидкістю світла, – про це залишається тільки здогадуватись. Як би там не було, але, навряд чи такий «зразковий» екшн дозволить цьому шоумену в майбутньому не потрапити до лав «відфільтрованих» в системі прокуратури.

Незважаючи навіть на публічне прохання Мосійчука про передбачене законом надання йому двох адвокатів, в той момент це право депутату не забезпечили. Фактично, під час затримання було грубо порушене право обвинуваченого на своєчасне надання захисника, передбачене статтею 374 Кримінального кодексу України.

Свавілля СБУ з обшуками

А вже ввечері цього ж дня прокотилась хвиля незаконних обшуків майна Мосійчука: колишня дружина Мосійчука Ганна звинуватила СБУ в намірі незаконно обшукати її квартиру, Олег Ляшко заявив про обшуки в Комітеті Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, у якому працював Мосійчук. Також проводили обшуки в полтавському офісі Радикальної Партії. Сам же обвинувачений повідомляв, що у його квартирі у Василькові виламують двері та щось шукають. «Через 15 хв після голосування Верховної Ради одночасно розпочались обшуки у мене в офісі на Кловській, у кабінеті Ігоря в комітетах ВР. З розмахом і епатажем до мене завалило 10 співробітників «Альфи» СБУ, озброєних автоматами, на чолі зі слідчим генпрокуратури. Трохи покричали щоб я тримала руки так, щоб вони бачили і стали шукати «докази». Вилучили наші ноути, робочі папери, блокноти. Дуже бідкались, що нема грошей і зброї», — розповіла тоді помічниця Ігоря Мосійчука Анна Сенік. Правоохоронці аргументували такі негайні обшуки тим, що, нібито, хочуть врятувати якесь майно, чи то докази проти обвинуваченого, але, як виявилось пізніше, це була звичайна крадіжка в рамках так званих «слідчих дій». Незаконність цих обшуків полягає в тому, що Кримінально-процесуальний кодекс передбачає певну процедуру збирання доказів – зокрема обов’язковим є дозвіл суду на обшук. Також частиною 3 статті 223 Кодексу передбачена присутність осіб, чиї права та законні інтереси можуть бути обмежені або порушені. Тобто, в момент, поки Мосійчук перебуває у слідчому ізоляторі, за його відсутності у власній квартирі, силовики проводять свавільні несанкціоновані обшуки.

День суду

На наступний день, 18 вересня, адвокати Мосійчука, що на 9:00 приїхали задля розмови з обвинуваченим депутатом, так і не змогли потрапити до місця, де його утримували. Робимо висновок, що наші «верхівки» досить оригінальним чином забезпечують громадянам законне право на захист. Із ГПУ дізнаємось, що Мосійчуку інкримінують п’ять статей Кримінального кодексу: пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди, погрозу або насильство щодо посадової особи, втручання у судовий процес, погрозу або насильство щодо судді.

В той же день відбулося засідання Печерського районного суду міста Києва, який постановив узяти народного депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука під варту до 15 листопада. Після оголошення рішення суду, депутат- радикал оголосив голодування. Захист Мосійчука оскаржив рішення Верховної Ради про скасування недоторканності народного депутата Ігоря Мосійчука, оскільки його прийняття відбулось з порушенням законної процедури. Тоді адвокати народного депутата  озвучили намір вже у понеділок (21 вересня) подати скаргу на рішення суду про арешт обвинуваченого. Члени Радикальної партії цю ситуацію сприйняли вкрай негативно, а її лідер Олег Ляшко звинуватив Порошенка в корупції.

Виправдане порушення регламенту?

Зазначимо, що зняття недоторканності з Мосійчука та дозвіл на його арешт відбувалися з грубим порушенням регламенту Верховної Ради. Пізніше Президент Порошенко заявив, що порушення регламенту, а також дозвіл парламенту на арешт Мосійчука в обхід Регламентного комітету були заходами, що запобігають можливості його ухилення від відповідальності, як було у випадку з депутатом Сергієм Клюєвим.

Голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко також дотримується думки Порошенка і вважає виправданим порушення регламенту у випадку Мосійчука. «Ви ж знаєте, що звичайна процедура розгляду передбачає два тижні, регламентний комітет, виступи і т. д. Але сьогоднішнє відео було настільки переконливим...», – зазначає він. Чи може реально депутат давати оцінку ймовірному правопорушенню, керуючись незаконно отриманим «прихованим кіно», яке за законодавством навіть не вважається доказом? Ймовірно, що в українській Верховній Раді – може.

21 вересня Генпрокурор Шокін звернувся до парламентарів з проханням прийняти спеціальний закон, який би зробив неможливими втечі депутатів від арешту, і визначив би чітку процедуру затримання депутатів та притягнення їх до відповідальності. Однією з його альтернативних ідей є також зняття депутатської недоторканності. При цьому, Генпрокурор заявив, що в нього немає так званого «списку Шокіна» – списку депутатів, яких ГПУ збирається притягти до кримінальної відповідальності.

Перед Богом, законом та правосуддям – всі рівні

На сьогодні Мосійчука позбавили останньої «рятівної соломинки» – права на слово, яке надавали, свого часу, навіть сумнозвісному депутату Клюєву, з якого також знімали депутатську недоторканність. Проте на цей раз постановник «шоу для мас» Шокін вирішив розіграти сценарій по-іншому: затуливши рота обвинуваченому. А в момент, коли під час голосування неймовірні ентузіасти –парламентарі – одноголосно засудили Мосійчука, та без жодних вагань так активно натискали кнопки, обвинувачений тим більше не спромігся вимовити й слова на свій захист.

Комітет народного контролю завжди відстоює право кожного громадянина на захист та дотримання його прав незалежно від його статусу. Саме тому з такими грубими порушеннями прав, як у випадку депутата Мосійчука, може стикнутись будь-який мешканець нашої країни. Ми також переконані, що кожен має право на чесний суд, незалежно від того винна особа, чи її совість чиста.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.