Кабмін вирішив боротися з фіктивними операціями з ПДВ не тим шляхом

15 вересня 2015, 13:53
Власник сторінки
0
20
Кабмін вирішив боротися з фіктивними операціями з ПДВ не тим шляхом

Кабмін має намір вивести зі схем відшкодування ПДВ підприємства, зареєстровані в зоні АТО.

Очевидно, Уряд таким чином хоче тимчасово заморозити відшкодування ПДВ таким підприємствам, оскільки вже зараз тільки в Донецькому регіоні відшкодування перевищує надходження більш ніж на 2 млрд грн.

Нові жорсткі норми торкнуться й тих підприємств у зоні АТО, які сумлінно сплачують до бюджету України податки та збори.  Існують більш дієві методи зниження ризиків маніпуляцій із податками.

Дії Кабміну, очевидно, більше спрямовані на запобігання махінацій, пов’язаних із можливістю платників податків, які працюють у зоні АТО, продовжувати країні строки для подання звітності, зокрема, податкових декларацій. За чинним Податковим кодексом, у випадку форс-мажорних обставин платнику податків можуть дозволити працювати й при цьому не сплачувати податки, для цього достатньо лише отримати довідку від Торгово-промислової палати.

Тому боротися з фіктивними операціями з ПДВ, які болісно позначаються на бюджеті, навіть незважаючи на введення нової системи електронного адміністрування ПДВ, потрібно. Втім те, що пропонують урядовці, вплине на діяльність усіх без винятку підприємств, зареєстрованих і в зоні АТО, і на підконтрольних Україні територіях. Такими жорсткими нормами Кабмін заморозить абсолютно всім підприємствам відшкодування податку на додану вартість. Тобто, ліквідують не тільки підприємства, задіяні у фіктивних схемах, а й ті, що добросовісно сплачують до бюджету України податки і збори, перебуваючи при цьому на непідконтрольної їй території.

Перекрити схеми з фіктивними податками можна було б через обов’язкову перереєстрацію підприємств, розташованих на непідконтрольних Києву територіях. Одночасно необхідно поставити вимогу абсолютно всім платникам ПДВ співпрацювати виключно з компаніями, що зареєстровані на контрольованих територіях. В електронний реєстр тоді вноситимуться податкові накладні, виписані тільки організаціями або самозайнятими громадянами з такою реєстрацією. Тоді фіскальні органи зможуть контролювати підприємства, які в тому числі спробують скористатися послугами так званих «податкових ям». При цьому добропорядні підприємства з донецькою і луганською реєстраціями продовжать наповнювати бюджет України податками і зборами.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.