Уповноваженого з прав людини попросили захистити право людей на чесні тарифи

07 серпня 2015, 10:37
Власник сторінки
0
49
Уповноваженого з прав людини попросили захистити право людей на чесні тарифи

Незалежні аудитори ГО «Публічний аудит» звернулися до чинного Уповноваженого ВР з прав людини Валентини Лутковської.

Експерти надали до розгляду цілу низку своїх дослідницьких напрацювань, які вказують на завищення тарифів на газ щонайменше удвічі, та запропонували їх внести на розгляд НКРЕКП, Верховної Ради й Кабміну. 

В сьогоднішньому вигляді рішення НКРЕКП про встановлення розміру тарифів на газ і ЖКГ порушують соціально-економічні права громадян, а тому вони мають бути негайно переглянуті та зменшені. Уже сьогодні Уряд звітує про різкий спад відсотка платежів за комунальні послуги – і це в неопалювальний період, а з жовтня може просто обрушитися соціальний колапс, пов'язаний із масовими неплатежами. При фактичній 50-відсотковій інфляції на кінець року, застарілих соціальних стандартах, підвищення тарифу на природний газ для населення на 280% та 500% є нічим іншим, як порушенням конституційних прав людей.  

Крім того «Публічний аудит» звернувся до Уповноваженого ВР з прав людини з проханням внести на розгляд Конституційного Суду подання щодо неконституційності Указів Президента України (від 27.08.2014 №694/2014 «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» та №715/2014 від 10.09.2014 «Про затвердження Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг»). НКРЕКП була створена з порушенням Основного Закону України. 

Не мав Президент законних підстав на створення такої Нацкомісії, яка є центральним органом виконавчої влади, – це входить у компетенцію виключно Кабміну. У серпні 2014 року гарант скористався юридичною колізією, утворивши НКРЕКП, хоча зміни до Конституції від лютого минулого року не дозволяють йому цього робити.Фахівці «Публічного аудиту» виявили відповідні факти під час дослідження обґрунтованості та доцільності підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення, і вже звернулися з відповідним клопотанням до Вищого адмінсуду України. Крім того, ми закликали народних депутатів написати відповідну заяву до Конституційного Суду України, навіть, розуміючи їх зайнятість, підготували для цього всі необхідні супровідні матеріали.

Cподіваємося і на принциповість омбудсмена, для якого захист конституційних прав людей є непохитним пріоритетом.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.