Законодавчий механізм протидії несправедливим тарифам

05 серпня 2015, 18:56
Власник сторінки
0
52
Законодавчий механізм протидії несправедливим тарифам

Фахівці ГО «Публічний аудит» підготували законодавчі зміни, які б гарантувати захист економічних та соціальних прав громадян у питанні встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Фахівці ГО «Публічний аудит» підготували законодавчі зміни, які б гарантувати захист економічних та соціальних прав громадян у питанні встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги.

У рамках громадської ініціативи «Тарифна мобілізація» фахівці організації отримали сотні скарг-звернень від людей, які зіткнулися з проблемою неможливості захисту своїх прав. А в Україні, як виявляється, є інституція, що покликана стежити за додержанням конституційних прав кожного на території України, представляючи та захищаючи його економічні й соціальні права. Йдеться про діяльність Уповноваженого з прав людини. Закон виписаний так, що омбудсмен теоретично може реагувати на будь-яке порушення прав кожної конкретної людини – він наділений для цього достатніми дієвими повноваженнями, але на практиці просто не здатен одночасно приділити увагу всі питанням, які потребують його втручання. Тому ми ініціювали проект змін до Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», який пропонує якісно новий підхід до захисту конституційних прав людей.

Так, спеціалісти «Публічного аудиту» пропонують у структурі апарату ВР з прав людини створити Департамент постійних представників Уповноваженого в органах, яким належить встановлювати тарифи на природний газ, електричну та теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, водовідведення. При кожному такому органові по всій території України й необхідно призначити представника омбудсмена, який буде наділений всіма його правами. І якщо ці місцеві органи затверджуватимуть економічно несправедливі, нічим немотивовані тарифи, представник уповноваженого матиме право накласти вето на відповідне рішення.

Фактично, представники уповноваженого будуть насамперед виразниками інтересів людей. Їх діяльність має бути публічною, тому в законопроекті передбачено обов’язкове оприлюднення публічного звіту територіальній громаді про результати роботи. Вони повинні докладно поінформувати, що було виконано, що робиться та що буде зроблено для недопущення порушень конституційних прав мешканців конкретної територіальної громади. Разом з тим громадськість матиме право висловити недовіру постійному представникові уповноваженого, якщо для цього будуть факти, що вказують на неналежне виконання ним його обов’язків.

На перший погляд, в силу усталеної практики в Україні, видається, що уповноважений покликаний захищати права людей насамперед у ході кримінального переслідування та виконання покарань, приклади іноземних держав уже давно показують, що такий орган контролю здатний бути ефективним, активним і, що головне, дієвим учасником економічних процесів у державі. Інститут народного захисника в Грузії є яскравим прикладом цього.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.