Проблемні банки стали джерелом нелегального збагачення?

21 липня 2015, 18:41
Власник сторінки
0
83
Проблемні банки стали джерелом нелегального збагачення?

В Україні з’явилося джерело нелегального збагачення – ринок кредитів-депозитів проблемних банків загальною вартістю близько 250 млрд грн.

Останнім часом ліквідація банківських установ є не тільки шляхом виведення неплатоспроможних банків з ринку – це вже давно спосіб збагачення людей, пов’язаних із цим процесом.

Говорити, що основною причиною такої масовості банкрутства банків є суцільно їх незадовільний фінансовий стан, не доводиться, оскільки багато банків визнані неплатоспроможними саме через підозри в незаконних фінансових операціях або через порушення нормативів. Безперечно, швидше за все це є наслідком того, що хтось поклав око на те чи інше майно такого банку.

Схема збагачення виглядає таким чином. Представник Фонду, заходячи у визнаний НБУ неплатоспроможний банк в ролі тимчасового адміністратора, починає переговори з потенційним покупцем, який зацікавлений у конкретному об’єкті, що перебуває в заставі банку. Відразу ж навколо такого банку виникають посередники, які домовляються з власниками депозитів і викуповують ці депозити за 30% від суми. Люди змушені погоджуватися на такий низький відсоток, розуміючи, що краще забрати хоча б щось, ніж втратити все. Одночасно посередник домовляється з тимчасовим адміністратором щодо погашення кредиту, в заставі якого перебуває нерухомість. Так відбувається операція «схлопування» кредиту та депозиту.

Подібна операція зовні законна, в її результаті потрібна нерухомість вивільняється з-під застави і вже за ринковою ціною продається зацікавленим покупцям. Така схема заробітку приносить гарний прибуток як представникам Фонду, так і посередникам, але не вкладникам.

Те, наскільки чесно і відкрито проходить оцінка такого майна і подальша його реалізація викликає сумніви. Основні активи ліквідованих банків, від продажу яких Фонд планує отримати 50 млрд грн аж ніяк не майно цих банків у вигляді їхніх офісів, автомобілів, комп’ютерної техніки, що продається за допомогою електронних аукціонів. Це, кредити, які ці банки видавали під заставу нерухомості, земельних площ, виробничих комплексів, устаткування. І кредити, як правило, вже прострочені.

Крім того, ще однією з причин масового падіння банків в Україні, на переконання спеціаліста, є банкрутство банку під конкретного замовника, який зацікавлений за підсумком придбати активи ліквідованого банку за цінами, що нижчі ринкових.

Тому останні заяви в ЗМІ про готовність іноземних інвесторів викупити банк, що ліквідовується, ще й додатково вкласти в нього мільярди гривень наштовхують на роздуми: звідки в нинішній час інвестори мать таку готовність вкладати в банківську сферу України? Тільки якщо він напевне знає, що покупка банку дасть йому набагато більше дивідендів.

Нагадаємо, станом на сьогодні Фонд гарантування розраховує на 50 млрд грн від продажу активів банків-банкрутів. Сума в 50 млрд грн виникла внаслідок уцінки в 6 разів активів банків, що перебувають у віданні Фонду, які, на думку його керівництва, занадто «роздуті». За 2014–2015 рр. Фонду вдалося реалізувати активи проблемних банків на суму всього лише 312 млн грн.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.