За яких умов дефолт зможе оздоровити економіку України

09 липня 2015, 13:33
Власник сторінки
0
260
За яких умов дефолт зможе оздоровити економіку України

Реструктуризація боргів, або іншими словами технічний дефолт України, може оздоровити нашу економіку, але за умови жорсткого та потужного контролю як кредиторів, так і незалежних аудиторів.


Час уже ставити крапку на запозиченнях ради запозичень і дати можливість якщо й отримувати чужі гроші, то запускати їх в економічний обіг країни. Адже якщо кошти фінансових донорів використовуються не на розвиток власної економіки, а на погашення попередніх боргів, то доречно на деякий час призупинити виплату боргів, аніж постійно негайно гасити новими кредитами старі борги, залишаючись у підсумку ні з чим.

Незважаючи на офіційні заяви прем’єра, державний борг у гривневому еквіваленті лише збільшується, і за останній рік він зріс удвічі.

Грецький досвід може в певному сенсі зіграти на руку нашій країні: міжнародні позичальники будуть дещо лояльнішими і підуть назустріч у домовленостях щодо реструктуризації зоборгованостей. Це правильно принаймні тому, що деякий час Україна змогла б не витрачати свої золотовалютні резерви і всі зусилля сконцентрувати на внутрішніх проблемах. При цьому має бути запущена посилена система контролю за отриманими грошима, яка передбачатиме жорсткі санкції стосовно їх розпорядників, тобто вітчизняних чиновників. І контроль має відбуватися з боку і зовнішніх позичальників-кредиторів, і незалежних від держави аудиторських організацій.

Оголошення дефолту, звісно, опустить міжнародні рейтинги України, але вони й зараз є наднизькими. Україна перебуває в дуже складній ситуації. Наші борги постійно зростають. Сьогоднішня тимчасова стабілізація курсу має суто штучний характер і викликана, не більше-не менше, суттєвим скороченням гривневої маси. Тому рано чи пізно ми отримаємо реальний курс гривні, який на кінець року становитиме як мінімум 32 грн за долар.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.