Конституція 1996 року: і змінювати, і виконувати

07 липня 2015, 19:30
Власник сторінки
Юрист
0
36

Дилема: "Конституцію змінювати чи виконувати?" є неприйнятною. Конституцію треба і змінювати, і виконувати!

Наразі в Україні розгорілася гостра дискусія з питання чи треба змінювати Конституцію 1996 року. Лунають гасла: "Треба Конституцію виконувати, а не змінювати!".

Наразі дискусія серед політиків та у ЗМІ ведеться в межах сформованої дилеми: "Конституцію 1996 року треба змінювати ЧИ виконувати?". Ця дилема є ПОМИЛКОВОЮ!  Насправді треба виходити з імперативу, відповідно до якого Конституцію 1996 року треба І ЗМІНЮВАТИ, І ВИКОНУВАТИ! І ось чому!

Те, що Конституцію треба виконувати - це і так зрозуміло. А от чи слід виконувати Конституцію, якщо вона є НЕДОЛУГОЮ? От яку проблему треба нам вирішити! Для того, щоб не змінювати Конституцію треба спочатку зробити так, щоб сама ця Конституція була прогресивною, тобто такою як, наприклад, у США!!! Ось яку Конституцію не треба змінювати! І це, очевидно, мав на увазі Черчілль, який казав: «Коли наші королі – в протиріччі з Конституцією, ми змінюємо наших королів».

Отже, питання: чи є сьогодні Конституція 1996 року такою, що її не треба змінювати? А якщо треба, то знову питання: як саме її змінювати? Якщо змінювати за принципом "шило на мило", або в інтересах нової влади, то такі зміни однозначно не потрібні!

І чому за цією Конституцією задекларовано, що влада належить народу, а народ цією владою вже 19 років не може скористатися? А влада вже 19 років успішно зловживає положеннями чинної Конституції, залюбки "виконуючи" її... у своїх корисливих інтересах! Чому наш народ, всупереч чинній Конституції, до сих пір не ВОЛОДАРЮЄ в Україні? То що, не треба змінювати таку Конституцію, а треба міняти народ, який чомусь не виконує Конституцію, зокрема положення про те, що влада належить народу? Може, все-таки, щось не так в самій КонституціЇ?

Саме на ці питання треба шукати відповідь, а не обмежуватися очевидним твердженням про те, що "Конституцію треба виконувати!". Виконувати треба нормальну Конституцію! А що робити, якщо вона є недосконалою? Тоді треба її І ЗМІНЮВАТИ, І ВИКОНУВАТИ!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.