Справа щодо незаконності створення НКРЕКП вже у Верховному Суді України

25 червня 2015, 13:14
Власник сторінки
0
52
Справа щодо незаконності створення НКРЕКП вже у Верховному Суді України

ГО «Публічний аудит» звернулася до Верховного Суду України з проханням переглянути судове рішення Вищого адміністративного суду України.

ВАСУ відмовив представникам громадськості у відкритті провадження в справі, що стосується визнання незаконними указів Президента України про створення Національної комісії, що здійснює регулювання у справах енергетики та комунальних послуг.

Позов чітко аргументований: гарант прийняв рішення про створення регулятора як центрального органу виконавчої влади, не маючи на те ні підстав, ні повноважень. Жодним Законом України не передбачена можливість створення та діяльності єдиної комісії, яка здійснює державне регулювання і у сфері енергетики, і у сфері комунальних послуг. Окрім того, утворювати, реорганізовувати чи ліквідовувати міністерства або інші центральні органи виконавчої влади є прерогативою виключно Кабміну.

Незалежні аудитори отримали неаргументовану відмову від ВАСУ щодо відкриття провадження. Вищий адмінсуд вважає, що в «Публічного аудиту» немає підстав з подібними заявами до нього звертатися – мовляв, така ситуація «не породжує права на захист». Хоча представники громадської організації чітко пояснили, що вони як громадяни зобов’язані підпорядковуватися рішенням НКРЕКП, зокрема сплачувати за встановленими нею цінами та тарифами, які вважають несправедливими і грабіжницькими. Так, згідно з незалежними аудиторськими дослідженнями, тарифи на комунальні послуги завищені як мінімум в 2 рази, і це безпосередньо порушує права аудиторів як споживачів.

Виходячи з цього, «Публічний аудит» попросив ВСУ скасувати ухвалу ВАСУ та передати останньому на повторний розгляд справу щодо незаконності створення та діяльності НКРЕКП.

12

3

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.