«Публічний аудит» назвав об’єкти, які зараз не можна приватизовувати

24 червня 2015, 16:26
Власник сторінки
0
32
«Публічний аудит» назвав об’єкти, які зараз не можна приватизовувати

«Публічний аудит» вирішив розібратися, чи на часі зараз в Україні приватизація та які державні активи продавати не можна з огляду на їх стратегічне значення.

Парламент ще не затвердив список підприємств на приватизацію, тим не менше, міністр економіки вже розповідає, коли «підуть з молотка» перші підприємства з-понад 350-ти, які мають бути виставлені на продаж. 

У приватизаційному списку є ціла низка крупних справді прибуткових компаній енергетичної, хімічної, будівельної та інших галузей, і це не може не насторожувати. Ідеться про «Одеський припортовий завод», машино- та приладобувні підприємства («Азовмаш»), 13 портів, будівельну корпорацію «Укрбуд», яка лише по Києву зводить понад 10 об’єктів, «Президент Готель» у центрі столиці. Власне, що не об’єкт, то ласий шматок, який не потрібно піднімати з колін, а достатньо забезпечити якісне управління для процвітання та прибуткової діяльності.

Крім того, на сьогодні недоцільно приватизовувати, з огляду на стратегічне значення та можливе заниження реальної ціни; в енергетичній галузі – «Центренерго», Херсонська ТЕЦ, Одеська ТЕЦ, Миколаївська ТЕЦ та пакети акцій обленерго; у будівельній – ПАТ «Дніпрометробуд»; у хімічній – «Сумихімпром». До вказаних об’єктів також слід додати завод «Оріон», «Науково-дослідний інститут електромеханічних приладів» та інші. До приватизаційного списку включені навіть ті активи, до яких не дійшли руки жодної попередньої влади.

Військовий конфлікт, девальвація гривні, політичний дисбаланс – це ті чинники, які на сьогодні суттєво знижують реальну ринкову вартість держмайна. До того ж, в Україні на носі технічний дефолт – в таких умовах жодна країна не проводила приватизацію. Та й ситуація з правами іноземних інвесторів не додає балів, оскільки деякі з них вже подали позови до України за порушення власних прав, а це, без сумніву, відлякує потенційних інвесторів навіть від розгляду України як майданчика для розвитку власного бізнесу.

Про низьку вартість українських активів та про відсутність попиту на них свідчать і показники плану щодо надходжень до держбюджету від приватизації на 2015 рік, із якого наразі виконано рівно 2 %. Так, відповідно до Закону про держбюджет на цей рік, від продажу держмайна очікується отримати 17 млрд грн, тоді як наразі надійшло лише 113,5 млн.

1

Справді, управління державним майном на сьогодні залишає бажати кращого. За результатами 2013 року держбюджет отримав дивіденди, нараховані на акції (частки, паї) господарських товариств із державною часткою в сумі 421,5 млн грн, тобто, менше 1 % від номінальної вартості пакетів акцій (при вартості корпоративних прав держави в 50 млрд грн).

2

Наприкінці 2014 року, за оцінкою Фонду держмайна, вартість корпоративних прав держави становила понад 80 млрд грн, а результат діяльності за виплатою дивідендів – 487,8 млн грн, або близько 0,5 % від номінальної вартості.

3

Такі низькі прибутки зовсім не означають збитковість держпідприємств. Тут, швидше за все, йдеться про банальне вимивання з них коштів, завищення витрат на тлі заниження прибутків та загалом неефективне менеджерське управління. Але приватизація не вирішить цих проблем, а головне, вона не може бути панацеєю від корупції. І нема сенсу сподіватися, що завдяки масовому продажу активів вона, таким чином, викоріниться. Навпаки – в нинішніх умовах чиновники можуть вигідно скористатися можливістю покупки державного майна за безцінь, зокрема через афілійованих до них юридичних осіб.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.