Прогнозний баланс природного газу має бути терміново переглянутий

17 червня 2015, 18:16
Власник сторінки
0
175
Прогнозний баланс природного газу має бути терміново переглянутий

У Прогнозний баланс надходження та розподілу природного газу в Україні на 2015 рік, що був затверджений 15 квітня 2015 року, закладено завищені обсяги споживання газу.

Окрім того, занижені обсяги власного видобутку для населення, застарілі нормативи споживання комунальних послуг, а також нечіткі дані щодо виробничо-технічних витрат та втрат газу. Усе це підвищує ринкову вартість газу більш ніж на 100 %.

Такі результати аудиторського аналізу ГО «Публічний аудит». По-перше, за цим Прогнозним балансом на 2015 рік для населення передбачено на півмільярда більше кубів газу, ніж у 2013. Тут бракує логіки, адже обсяг газу 2013 року включав потреби Криму та тимчасово окупованих територій на Сході країни.

Прогнозний баланс сформовано на основі застарілих, завищених нормативів поживання теплової енергії на опалення житлових будинків. Тобто, 6,8 млрд. м3 обсягу газу, передбаченого для виробництва теплової енергії для населення, має бути зменшено. Крім того, Прогнозний баланс укладався 15 квітня, до того, як були вдвічі зменшені норми споживання газу для населення. Отже, це має відбитися й на плановому обсязі споживання газу, який із 14 млрд кубів має зменшитися.

Разом з тим Уряд не спромігся щонайменше встановити більш-менш реальні фактичні обсяги виробничо-технологічних витрат газу та його втрат. Це будуть з’ясовувати аж до липня 2016 року, а поки що на виробничо-технологічні потреби (в тому числі втрати), взято дуже приблизні показники, причому в бік завищення. Так, на це списують понад 30 % від газу власного видобутку спрямованого населенню – понад 3 мільярди кубів газу.

Неправомірно встановлено й 70-відсоткову ренту, що є прихованим податком для населення, який у складі кінцевого тарифу сплачує споживач. Вона порушує вимоги Податкового кодексу України, за яким зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніше, ніж за шість місяців до початку бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки. Податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року.

Зрештою, НКРЕКП та Кабмін не володіють достеменними даними щодо обсягів газу й тому подають розбіжні відомості. Так, За Прогнозним балансом (від 15 квітня 2015 року), затвердженим КМУ, споживання природного газу населенням заплановано в обсязі 14,0 млрд м3, обсяг власного видобутку природного газу ПАТ «Укргазвидобування» – 14,7 млрд м3 та ПАТ «Укрнафта» – 1,5 млрд м3.

Водночас НКРЕКП при розрахунку тарифів виходила з обсягів споживання блакитного палива населенням, що на 500 млн кубів більші, та обсягів власного видобутку, що на 3,5 млрд кубів менші. Виходить, тарифи були затверджені за неточними, застарілими даними.

Наведені факти вимагають невідкладного перегляду обсягів споживання газу, його втрат та видобутку. Показник у декілька «зайвих» мільярдів кубів газу, на сьогодні вже виявлених і «Публічним аудитом», і робочою групою парламенту означає, що Україна цілком вписується в обсяги власного видобутку, а відсутність у структурі тарифу для населення імпортного газу апріорі дозволяє зменшити його вартість до 3-3,5 грн за м3.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.