З ліквідацією «Укрекоресурси» бюджет позбудеться як мінімум 17 млн грн щорічно

19 травня 2015, 17:10
Власник сторінки
0
39
З ліквідацією «Укрекоресурси» бюджет позбудеться як мінімум 17 млн грн щорічно

При ліквідації ДП «Укрекоресурси» держбюджет позбудеться як мінімум 17 млн грн надходжень щорічно.

Тому перш ніж ліквідовувати монополіста, на якого покладалася реалізація державної політики в галузі поводження з відходами, необхідно було провести фінансовий аудит його діяльності, а також аудит ефективності.

«Публічний аудит» здійснив аналіз, який показав: валовий дохід підприємства має становити не менше 100 млн грн у рік, а при збільшенні імпорту пропорційно збільшувалися б і доходи. Ніша, яку посіли «Укрекоресурси», дуже перспективна й вигідна для держави. Якби було оптимізовано витрати та встановлено  жорсткий контроль за адміністративними видатками, монополіст отримував би до 50% чистого прибутку від доходу, тобто це як мінімум 7 млн грн при діючій на сьогодні відсотковій ставці в 15%, а також понад 10 млн податку на прибуток надходжень до держбюджету.

При збільшені ставки відрахування до 70%, як неодноразово пропонували незалежні аудитори Уряду, такі відрахування становили б 30 млн грн.

Загалом звинувачення ДП у корумпованості резонні. Так, валові витрати в середньому становили 75 % від валових доходів.

Не менш цікавими є дані адмінвитрат, які передбачають виключно розходи на утримання та не включають виробничих. Так ось у 2011 році адмінвидатки становили 94% від валових витрат, у 2012-му – 38%, в 2013-му  – 55% та в 2014-му – 53%. У середньому вони «з’їдали» 60% від усіх витрат, а у вимірі чотирьох років ідеться про понад 107 млн грн.

У той же час динаміка чистого прибутку ДП за останні п’ять років зменшилася у 8 разів. З економічної точки зору це абсолютно нелогічно, адже всі без винятку імпортери при розмитнені були змушені сплачувати за утилізацію упаковки наперед, завдяки чому «Укрекоресурси» могли б ніколи не турбуватися про фінансування своєї діяльності.

Оскільки дохідна частина «Укрекоресурси» формується за рахунок імпортерів, «Публічний аудит» проаналізував ще й статистичні дані імпорту товарів за 2010–2013 рр., порівнявши їх із чистим прибутком підприємства. Зрозуміло, що порівняння є відносними, але невідомо, чому при зменшенні обсягу імпорту товарів на 20%, чистий прибуток підприємства за аналогічний період зменшився на 90%.

Разом з тим, не впоралося підприємство й зі своїм прямим обов’язком – збиранням та утилізацією відходів як вторинної сировини. За відсутності відповідної інформації на сайті «Укрекоресурсів», незалежні аудитори ознайомилися зі статистичними даними поводження з відходами протягом 2010–2013 рр. Показник утилізації увесь цей час був сталим і становив приблизно третину від загальної кількості сміття. Співвідношення спалених відходів до утворених також незмінний – 0,2–0,3 %.

Тому «Укрекоресурси» в цілому не виконали покладених функцій, хоча цілком могли це зробити навіть при теперішній недосконалій нормативно-правовій базі, що регламентує діяльність підприємства. Разом з тим при виважених та дієвих управлінських рішеннях керівництва ДП, його дохід можна було б збільшити в рази. Приміром, із поля зору «Укрекоресурсів» повністю випала сфера вторинної сировини, яка дає заробіток в мільярди гривень. Так, вартість однієї тони вторинних відходів становить близько 5 тис. грн, а в нашій державі їх накопичується за рік понад 13 млн тон. Тобто,  потенційний ринок вторинних відходів в Україні становить більш ніж 30 млрд грн.

Уряд не запропонував альтернативи вирішення завдань, що покладалися на ДП «Укрекоресурси», при чому актуальність їх є очевидною. За 13-річну діяльність ДП створено певну базу з сортування та утилізації ТПВ – це понад 20 представництв в Україні, три комплекси з переробки відходів, Інформаційно-аналітичний та Український санітарно-медичний центр. Підприємство анонсувало відкриття ряду ліній з переробки ТПВ у різних регіонах України. Тобто, вся ця інфраструктура піде з молотка без належного аудиту діяльності підприємства. Разом з тим ліквідація монопольного становища виведе на ринок послуг з утилізації приватні структури, система контролю за діяльністю яких відсутня. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: корупція,уряд,відходи,держбюджет,надприбуток
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.