Понад 2 млрд грн – сума «чорного» заробітку внаслідок завищених нормативів

06 травня 2015, 14:08
Власник сторінки
0
17

Принаймні 2,1 млрд грн могли заробити монополісти, продаючи газ, призначений для населення, комерційним підприємствам в обхід офіційного обліку.

Днями Уряд удвічі скоротив норму споживання газу для тих, хто не має лічильників. Йдеться про 7 % від загального обсягу споживання, або в абсолютних цифрах – про 1 млрд куб. м газу (за прогнозом НАК «Нафтогаз України», для населення необхідно 14,5 млрд куб. м газу). Тобто, фактично цим і Уряд, і НКРЕКП визнали, що з мільярда кубів газу населення насправді отримало та використало тільки половину, тобто 500 млн куб. м. Виникає логічне запитання: де ж розчинилася ця половина?
Якщо ці 500 млн кубів залишилися в «тіні» і були продані комерційним підприємствам за середнім тарифом в $ 300 за тисячу кубів (тариф для комерційних підприємств переглядається щомісячно і приводиться у відповідність до вартості імпортного газу, залежно від курсу валюти), сума виручки мала становити щонайменше $ 150 млн в рік. І лише за минулий рік при середньому курсі в 14 грн за долар сума «чорного» заробітку на цих 7% споживачів без лічильників становила як мінімум 2,1 млрд грн.

Якщо виявлено, що норми споживання таки справді завищені вдвічі, отже, люди заплатили за те, що насправді не спожили, було б справедливо здійснити для них перерахунок зайво сплачених грошей у суму наступних платежів хоча б за останні два роки. А взагалі-то ця категорія споживачів, сплативши в минулому році за завищеними нормативами, цьогоріч повинна отримувати газ безкоштовно.

Понад 2 млрд грн – сума «чорного» заробітку внаслідок завищених нормативів споживання газу

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.