Що є причиною корупції в Україні: менталітет чи криза правової культури?

14 березня 2015, 12:26
Власник сторінки
Юрист
0
156

Корупція в Україні - це прояв якогось корупційного менталітету українців, чи прояв кризи (нерозвиненості) правової культури громадян України?

Дехто помилково стверджує, що корупція в Україні - це продукт менталітету українців, а у шведів - інший менталітет, тому там і інший стан корупції. І тому в Україні не вдасться подолати корупцію з допомогою заходів по формуванню правової культури громадян (оскільки у нас такий корупційний менталітет!).

Це - шкідлива ілюзія! І ось чому!

Згідно з концепцією соціального натуралізму, культура людини - це міра узгодженості волі і свідомості людини із законами Природи. Зокрема, правова культура людини - це міра узгодженості волі і свідомості людини із законами природного права.

Менталітет людини - це інструментарій, "технологія" (набір прийомів і засобів) для психічного відображення людиною дійсності (зокрема, "технологія" мислення і психічного реагування на подразники (сигнали) від дійсності).

Менталітет - спосіб сприйняття дійсності, культура - це результат (зміст) сприйняття людиною дійсності з допомогою того чи іншого способу (менталітету).

Наприклад, у японців свій спільний специфічний менталітет, але правова культура у них може бути різною, зокрема, у японців-злочинців і японців-незлочинців.

Якщо використати для образності комп'ютерну термінологію, то можна сказати так: "Менталітет людини - це певна операційна система, а культура людини - це контент, оброблений з допомогою цієї операційної системи".

Ніякий менталітет не може бути правовим чи протиправним (наприклад, антикорупційним чи корупційним). Не "протиправний (корупційний) менталітет" українців, а відсутність правової культури громадян України породжує корупцію.

Яке практичне значення проблеми співвідношення понять "менталітет людини" і "культура людини"? Воно стає очевидним, якщо поставити питання так: "Корупція в Україні - це прояв якогось корупційного менталітету українців, чи прояв кризи (нерозвиненості) правової культури громадян України? І що треба для подолання корупції в Україні - міняти менталітет українців чи достатньо сформувати у громадян належну правову культуру?".

Як свідчить досвід інших країн, для подолання корупції не менталітет має змінюватися, а має формуватися правова (зокрема, антикорупційна) культура громадян. Це і є тим "людським фактором", що здатен радикальним чином забезпечити антикорупційний ефект! Лише тоді  спрацьовують усі інші засоби -  антикорупційне законодавство і спеціальні антикорупційні інституції (зокрема, "Антикорупційне бюро" і т.п.).
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.