У проекті бюджету Києва на 2015 рік не враховано 430 млн грн потенційних доходів

21 січня 2015, 17:31
Власник сторінки
0
23
У проекті бюджету Києва на 2015 рік не враховано 430 млн грн потенційних доходів

В Проекті рішення Київської міської ради «Про бюджет м. Києва на 2015 рік» не взято пропозиції щодо наповнення столичного бюджету на суму щонайменше 430 млн грн.

«Публічний аудит» детально проаналізував джерела запланованих доходів і визначив, що в запропонованому бюджеті абсолютно не враховано варіанти доходів, зокрема від послуг паркування, реклами, оренди землі. Загалом ідеться щонайменше про 430 млн грн.

Так, надходження від збору за місця для паркування транспортних засобів заплановано на рівні 30 млн грн. «Публічний аудит» же неодноразово звертав увагу керівництва столиці на те, що це місячний показник, а не річний. Доходи від паркування повинні приносити міському бюджету більш ніж у 10 разів більше коштів – 360 млн грн на рік.

Прибуток від реклами закріплений на рівні 110 млн грн. Проте лише за 9 місяців 2014 року бюджет за рекламні послуги отримав 125,8 млн грн. Тобто, у проекті бюджету–2015 закладено показники, які заздалегідь нижчі навіть від попереднього року. На практиці ж столиця має отримувати від реклами щонайменше 200 млн грн (за рахунок перегляду тарифів та боротьби з нелегальною рекламою).

Очікувані надходження від сплати за землю занижені майже вдвічі: з 4,3 млрд грн (рішення Київради про бюджет м. Києва на 2014 рік) до 2,3 млрд грн у теперішньому проекті. Такі планові надходження швидше за все базуються на минулорічних показниках (отримано 1,8 млрд грн), але ж ставки податку не зменшувались, кількість договорів оренди земельних ділянок суттєво не змінилась. І замість того, щоб закладати в бюджет реальні показники, чиновники їх суттєво применшують, у той час як величезний борг зі сплати вказаного податку щороку лише зростає і дієвих кроків з його стягнення немає.

Тому в запропонованому проекті не враховано ключові пропозиції щодо додаткових шляхів наповнення столичного бюджету. Хоча, зокрема «Публічний аудит» як громадський контролер за публічними фінансами, подавав цілу низку таких ініціатив.

Оскільки до затвердження основних показників бюджету ще є час, сподіваємося на врахування вищезазначених зауважень в міському бюджеті. Адже концепція відкритості влади суспільству передбачає долучення громадськості до формування основного розпису столиці.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.