Доллара.net

03 жовтня 2014, 18:14
Власник сторінки
0
187
Доллара.net

Серед українських підприємців вже ходять специфічні жарти. Мовляв наркотики простіше придбати ніж долари та євро.

 Останні тижні країну лихоманить від галопуючих стрибків курсу гривні. Відпущена у вільне плавання національна валюта, не маючи під собою міцного економічного та доларового дна стрімко занурюється в безодню. Бажання штучно рятувати ситуацію бажаного ефекту не дасть.

Хочеш виконати роботу якісно – не наймай на таку справу некомпетентних людей. Саме це стало головною причиною жакливої інфляції. Не народні протести, політична нестабільність, чи війна з Росією. Ключовим стратегічним провалом стали кадри. Ні Кубів, ні Гонтарева не змогли спрогнозувати ситуацію на перед, спланувати реальні макроекономічні показники та виробити чіткі і жорсткі контрінфляційні заходи.  Натомість, що зробив уряд і Нацбанк у економічно слабкій країні? Відпустив курс гривні. Не змогли, а швидше не схотіли його тримати. «І так сайдет» - казав герой в одній казці. І потім ще ж можна заробити на спекуляції з курсом. А люди, люди все терплять. Багатим байдуже – у них і так всі гроші в валюті. Півроку неконтрольованого безладу і гривня знецінилась удвічі. Отаке собі і вільне плавання. Під завісу стрибки курсу становили вже більше гривні в день.

В складних економічних і політичних умовах відпускати гривню в вільне плавання не можна було взагалі. Тим паче не так одразу. Про попереджав це екс-віце-прем’єр Сергій Арбузов.Такі дії зараз виглядають як злочинне недбальство керівників уряду і Нацбанку. Тим часом вжиті президентом Петром Порошенком екстрені заходи для порятунку національної валюти матимуть лише тим часовий ефект. Гримнути кулаком по столі і жорстко зафіксувати курс може кожен, а от не допускати помилок в економіці і усувати їх негативні наслідки хочуть і можуть не всі. В умовах знекровленої економіки, зупинки підприємств та неефектних дій Нацбанку, така прив’язка виглядає смішною. Адже офіційний курс гривні і курси реальні на чорному ринку різняться суттєво. А банках немає валюти. Касири вже на пам'ять вивчили фразу: «Долара не було, немає і не буде». Тому введенні драконівські обмеження на зняття валюти, а всі грошові перекази видаються включно в гривнях. А у «валютників» долар є. Правда за іншим, високим, курсом.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.