Заповіт національної валюти

14 листопада 2014, 01:47
Власник сторінки
0
79
Заповіт національної валюти

Цей рік для гривні став не просто важким, він вже – просто вбивчий. Курс національної валюти вже впав нижче плінтуса. І це ще далеко не кінець.

Настав час писати на всяк випадок фінансового економічний заповіт. І виглядатиме він так.

"Я, гривня, Гетьманом розроблена, Ющенком запроваджена, українцями виплекана та вирощена. Довго мене гризли та підгризали різноманітні казнокради, довго вивозили мене частинами за кордони або зелені портрети американських президентів вимінювали. Нема тепер мене, стомалася я падаю і не має кому мене підтримати. Покидаю я фінансову систему, легко і не вимушено. Надалі можете мене замінити папером, навіть туалетним. Долару, зрадливому передайте, що не дочекаюся я й його повернення з офшорів. Досить. Заповідати нічого цінного нікому не буду. Бо й сама не маю. Навіть золото мілкими партіями повивозили закордон. Тому бувайте з миром. Амінь.»

Все це жарти, але в реальності зараз точно не до жартів. На валютному ринку спокою нема. Обіцяне затишшя від голови НБУ Валерії Гонтаревої виявилось фікцією. Долар виріс вже більше 16 гривень. Тобто національна валюта менш ніж за рік знецінилась вдвічі.

І не тільки війна цьому виною. Фінансова лихоманка на валютному ринку багато в чому рукотворна.  Не можна було відпускати і відпускати гривню у вільне плавання в лютому. Тим паче не можна було цього робити і зараз. Не можна було відмовлятися від багатьох запропонованих колишнім керівником НБУ Сергієм Арбузовим рішень на користь порад МВФ. Однак теперішній уряд не послухав. Взяли курс робити все що скажуть за кордону, але не слухати стогін знесиленого народу.   Неправильні і непрофесійні рішення – спричинили девальвацію. Курс тільки в ручному режимі тримали на період позачергових парламентських виборів.

Але, але.. попередні вибори до Верховної Ради два роки тому. Тоді на валютному ринку теж було неспокійно. Але Нацбанк за часів Арбузова без всяких проблем утримував курс на заданій відмітці. На піку навіть у спекулянтів долар не коштував дорожче 8,3 гривень, всього на 20 копійок вище звичайного рівня.  А у Гонтаревої - все навпаки.

Вражає бездіяльність уряду. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк говорив, що при доларі дорожче 12 гривень українська економіка не виживе. Долар став 16! Яценюк, ти де? Куля в лоб нагнала?

Позички? Не врятують. Але без цих грошей Україна практично неможливо буде і розплатитися з боргами (тільки «Газпрому» до кінця року потрібно буде перерахувати понад $ 4 млрд), і підтримувати курс, продаючи із золотовалютних резервів по $ 300-500 млн щотижня. З цього доводиться зробити висновок, що Національний банк свідомо припиняє підтримку гривні, як цього і вимагав той же МВФ. Тим більше що вибори щойно пройшли, хороший результат для партій влади забезпечений. Нам же слід готуватися до долара навіть не по 15, а скоріше по 20 гривень.

Щоб курс не падав далі, повинна почати працювати економіка, а її роботу забезпечувати уряд. А у нас що? Офіційно війни нема, «рекомендований курс» - 13, у парламенті – коаліціяда.  Сюрреалізм якийсь….
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.