Як з українців зробити інвесторів – гарний старт і сумний фініш

17 жовтня 2014, 02:59
Власник сторінки
0
43
Як з українців зробити інвесторів – гарний старт і сумний фініш

Українці можуть стати інвесторами власної економіки. Таку тезу вирішило довести керівництво Нацбанку вирішило довести кілька років тому.

Через програму випуску казначейських зобов’язань в іноземній валюті. Ідея успішно працювала, народ погоджувався вкладати кошти у розвиток рідної економіки, але… цього року все змінилось. Нові керівники українського фінансового сектору вирішили, всі програми з горнути, а простих людей поставила на грань виживання

Чотири роки тому випуск казначейських зобов’язань  виявився дуже вдалим: весь транш був розпроданий в лічені тижні, і ті, хто два роки тому повірив державі і купив ці папери, виявилися в величезному виграші.  Програма випуску казначейських зобов'язань в іноземній валюті була розроблена фахівцями Нацбанку за вказівкою Сергія Арбузова, який тоді обіймав посаду голови НБУ.

Тоді необхідно було дати українцям широкий вибір інвестиційних інструментів, крім звичної ще з самого початку 1990-х покупки готівкових доларів. Це дозволило б, з одного боку, знизити попит на валюту серед населення, який створював тиск на гривню, погрожуючи їй девальвацією. А по-друге, це дозволило б повернути зберігаються без руху гроші в економіку. Експерти підрахували -  «під подушкою» в українців зберігалося до $ 100 млрд. Якщо б в повній мірі залучити ці кошти через казначейські зобов’язання, продаж золота та цінних паперів то Нацбанк повністю вирішив би проблему забезпечення фінансової незалежності країни. Що в порівняні з цим вартують $ 17 млрд від МВФ? Їх можна було просто не брати. А скоординувати ресурси для використання внутрішніх резервів країни

До речі казначейські зобов’язання для інвестування значно зручніші ніж прості рахунки чи депозити. А ще надійніші. Крім того, прибутковість за казначейськими зобов'язаннями вище, ніж по більшості валютних банківських депозитів - держава зобов'язалася виплачувати по них 9,2% річних, хоча на той момент банки пропонували валютні депозити під 7-8% річних. Нарешті, власники державних казначейських облігацій також не зобов'язані декларувати отриманий за цими паперами дохід.

У підсумку українці взяли ці папери на ура. Хоча ціна однієї валютної облігації була досить високою - $ 500, а продавалися вони тільки у відділеннях Ощадбанку, перший транш цих паперів був розкуплений в лічені тижні.

Що ж зробив у підсумку вже новий уряд Яценюка та нове керівництво Нацбанку? Такі програми вирішили не продовжувати, а почали згортати. Просто "младореформатори" оголосили, що не будуть продовжувати випуск таких паперів.  А державний Ощадбанк офіційно оголосив про початок погашення державних валютних казначейських зобов'язань, які уряд розмістив в жовтні 2012 року.

У сухому залишку ми маємо колапс в економіці та фінансовій системі, обвал курсу гривні. Як підсумок люди витрачають на нагальні потреби приховані запасти і про реальне інвестування вже не може бути мови. Україна стрімко повертається в початок 1990-х, коли у людей не було ні інструментів інвестування, ні грошей для інвестицій.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.