Україна в очікуванні дефолту

23 жовтня 2014, 07:51
Власник сторінки
0
94
Україна в очікуванні дефолту

Ймовірно дуже скоро українській економіці доведеться чи не вперше стикнутися з терміном дефолт.

Україна вже винна більше грошей ніж заробляє за рік. І це тільки зовнішні борги, по не виплачених зобов’язаннях перед власними громадянами краще взагалі не згадувати.  

За підсумками вже цього року державний борг країни буде перевищувати 60% обсягу її економіки. А це за міжнародними стандартами вважається показником високого боргового навантаження. Україна змушена буде платити. Сукупна кількість виплат може становити понад 40 відсотків доходів бюджету. А все через  глибоку девальвація гривні. А ще на шию українців закидаю черговий зашморг. Один за одним. Адже допомога з Європи та США, це не подарунки, а позички.   Їх рано чи пізно доведеться віддавати. Міжнародні організації вже кажуть про можливе банкротство України. А ще рік тому наша країна успішно розраховувалась з боргами. Той же Міжнародний валютний фонд повідомив, що зовнішній борг України за підсумками року складе 102,2% ВВП. За оцінками Всесвітнього банку від початку жовтня, зовнішній борг буде ще вище - 105,6% ВВП. Тобто за останній рік борг українського уряду, українських банків і компаній перед іноземними кредиторами виріс в півтора рази. Для порівняння на початок цього року, коли в країні були інший президент, інший уряд і інше керівництво Нацбанку, він становив лише 78,6%.

Тим часом експерти відзначають, що через рік краще не стане. Адже борги можуть зрости навіть до 106 відсотків.  

Однак тут теж є один принциповий момент. Борги держкорпорацій, банків і приватних компаній не такі страшні як здаються. Набагато серйозніше – це борги уряду.  Великі борги бюджету – це невиплати по захищених статтях, адже треба розраховуватися з великими відсотками по боргах.

Тому Україні доведеться витрачати все більше зібраних до бюджету грошей витрачати не на інвестиційні проекти, не на підтримку економіки, що не на соціальні потреби, а на виплату боргів іноземним кредиторам - того ж МВФ, Світовому банку, країнам ЄС і багатьом іншим. Через два роки на обслуговування боргу буде йти 11,2% всіх бюджетних витрат, тоді як при Арбузова, який, на відміну від Яценюка, навпаки, прагнув скоротити залежність України від зовнішніх боргів, цей показник був у півтора рази менше.

За кожний центр позичених грошей в Європи і США доведеться платити два, а то і три. Вони вміють рахувати гроші і ніколи їх не дають просто так. Скільки б не стелились керівники уряду перед західними дипломатами.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.