Те, що відбувається на Донбасі – це спроба зберегти варіант Радянського Союзу

22 серпня 2014, 09:55
Власник сторінки
журналіст
1
146

23 роки ми реформували, підфарбовували, але по суті музєфікували і зберігали радянські підходи

На Донбасі я часто говорив, що Радянський Союз - бездарний з політичної, економічної та культурної точки зору - знищив сам себе. Він зруйнувався не тому, що його хтось повалив, а тому, що його ноги виявилися глиняними. 

23 роки ми реформували, підфарбовували, але по суті музєфікували і зберігали радянські підходи. Єдине, що рятує ці ж підходи в Росії – це деспот і газ. Якби не Путін і енергоносії, то Російська імперія давно впала би під вагою самої себе. 

Україна без диктатора і без газу завдяки сяким-таким реформам протягнула аж до 2014, і все ж таки, як залишок радянської імперії - впала. 

Те, що відбувається на Донбасі – це спроба зберегти бездарний недоцільний, безперспективний, нежиттєспроможний варіант Радянського Союзу, який міцно тримався (як і Росія), завдяки принципам диктатури, відсутності демократії і надрентабельним енергоносіям – вугіллю. 

Ви думаєте, я божевільний? Ви думаєте я не знаю, що вугільна галузь збиткова? Але ж вона була збитковою для України, а не для Донбасу, який добряче наповнював кишені своїх олігархів дотаціями, які сягали понад 1 млрд. євро на рік. Тож вугільна галузь, яка була тягарем для України, була надзвичайно прибутковою для олігархів Донбасу, які заради цих прибутків і створювали місцеві диктатури і банди, що виконували функцію спецпідрозділів місцевих диктаторів.

І Україна цілком, і Донбас особливо, мають відмовитися від економічних, соціальних, політичних і культурних принципів попередніх імперій. Ми повинні поставити над собою жандарма, який змусить нас діяти розумно і на користь кожного з нас зокрема, і держави загалом. 

Таким жандармом повинні стати закони і нові принципи господарювання та взаємні стосунки у суспільстві. Хто нам їх дасть?

Кілька країн, які пройшли шлях десовєтизації. Це, передусім, Литва, Латвія, Естонія, які знаходилися практично в тому ж болоті, що і Україна. А також постсоціалістичні країни, де економіка забезпечує рівень життя в кілька разів вищий, ніж в Україні, але при цьому там немає ані диктатур, ані енергоносіїв. Тільки закони, які змінили стосунки між людьми і суб’єктами господарювання, між державою, бізнесом і громадянами , дали небувалий приріст рівня життя.

Я неодноразово говорив в Донбасі, що правильні закони і неухильне їх дотримання, органи влади та Парламент, які працюють в інтересах виборців, а не власного бізнесу чи бізнесу, який контролює цей орган влади – це і є золотий дощ, який може привести України до нового стану дуже швидко. Буквально за кілька років. Це і буде українським дивом. 

І мені здається, інколи тут в Донбасі мене розуміли більше, ніж там в Києві. Бо тут в Донбасі вже точно знають, що жити як вчора не можна. А в Києві ще декому здається, що можна «вирулити» і зберегти, законсервувати, реставрувати найгірше, що ми маємо , але що породжує олігархів. Постсовок в кожному з нас, в законах і у ставленні до законів. 

А раптом оновлення України розпочнеться зі зруйнованого вщент Донбасу, якому точно нічого відстоювати те, що довело його до нинішнього стану?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.