Як українцям пережити російську зиму?

29 липня 2014, 10:34
Власник сторінки
1
114
Як українцям пережити російську зиму?

Схоже цього року катастрофічна залежність від російського газу таки вилізе українцям боком.

Схоже цього року катастрофічна залежність від російського газу таки вилізе українцям боком. Війна та припинення газового постачання з Росії оголили кричущі проблеми енергетичного сектору Україні. І платити за всі прорахунки доведеться українцям. Кожному з власної кишені. Бо можливість енергетичного колапсу в нашій країні стає все реальнішою. А головне проблеми можна було б уникнути. Варто лишень було уряду проводити ефективні роботу в енергетиці з початку року.  Тим часом результати "ефективного" енергетичного менеджменту Яценюка не змусили себе чекати. Поставок газу нема, енергозбереження "буксує", а українці вже платять за тепло вдвічі дорожче. А зима близько.

Дешевий газ багато років балував українську економіку. Ми "на автоматі" користувались тимчасовим благами і не думали про день завтрашній. Як економічний сектор так і соціальний. Власники підприємств не думали проводити модернізацію виробництв, а люди ще більше "підсідали" на газову голку та газифіковували села і міста.  Перший дзвіночок продзвенів ще 10 років тому. Коли ціна зросла вперше. Потім ціна на газ злетіла до небес. Не сама злетіла, а завдяки контракту, який підписала Юлія Тимошенку. Тодішня прем`єрка сама вручила Путіну найгрізнішу зброю проти України – газовий контракт. І цього року Путін натиснув на гачок. А зараз ви запитаєте чого українські керівники нічого не зробили раніше? Та чого ж не робили  - робили. Тільки доробити не встигли. Прийшли нові реформатори і вирішили проблему простіше.

Після кабальної газової ціни від Тимошенко знижки запроваджені в 2010 та 1013 роках дали шанс перегрупуватися і зробити правильні кроки до енергозбереження. Саме для цього економічний блок уряду на чолі з Сергієм Арбузовом розробив і впроваджував відповідну програму.

Тоді пропонували провести енергозбереження у декілька етапів. А саме модернізувати котельні, замінити старі труби теплотрас, оптимізувати роботу теплових мереж. Так на це треба було б витратити чимало коштів, але таким чином щороку ми б заощаджували 2,2 млрд кубометрів газу. Ще скільки саме газу зекономили б після переведення  частини котелень на альтернативні види палива - вугілля, біопаливо, сонячну енергію.  Зробити всі ці речі вигладило цілком реальним, адже у таких проектах  були зацікавлені іноземні інвестори. Навіть для Європейського банку реконструкції та розвитку ця сфера була цікавою. Планували залучати до таких проектів і  Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). В тій економічній ситуації можна було б говорити і про кредити для оновлення енергетичної галузі.

Ще не минуло й року, а перспективи виглядають не такими райдужними. Кажете, що війна все спише? Та ні! Яке відношення має війна до відсутності реформи в енергетичній галузі. Уряд Яценюка вирішив прийняти виклик Росії і втягнутися в газову дуель. Але які ефективні кроки він зробив? Крім гучних заяв і перекриття газового вентиля? Крикнули "в атаку" і побігли, а тилу немає. Чи зможуть забезпечити Україну газом реверсні поставки газу х Європи? Сумнівно. І влада це знає. Адже саме тому вибила в парламенті надзвичайні повноваження в енергетичній сфері, щоб вирішувати все у ручному режимі. Тим часом не запущені  ефективні програми з енергозбереження, як для підприємств так і для комунального сектор? Навіть більше – де факти перестали виконуватись і старі програми. Саме тому почастішали випадки зупинки постачання гарячої води у містах. Чиновники знають, що газу може не вистачити. До зими ми не готові. Тим паче до російської… 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: газ,Арсений Яценюк
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.