можливість зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси

07 травня 2014, 20:26
Власник сторінки
analiniks
0
527

механізм передбачає самостійне визначення виборцем адреси волевиявлення за адресою знаходження найближчої виборчої дільниці, а не за місцем офіційної реєстрації

Відповідно до вимог ст. 351 Закону України «Про вибори Президента України» від 05.03.1999 № 474-XIV кожен виборець має право на тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси.

Згідно з ч. 3 ст. 7 Закону України «Про Державний реєстр виборців» від 22.02.2007 № 698-V за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на виборах, орган ведення Реєстру може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси. Таке звернення подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше ніж за п'ять днів (останній день 19.05.2014) до дня голосування на відповідних виборах чи референдумі. Тимчасова зміна місця голосування виборця (виборчої дільниці) підтверджується посвідченням за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, яке видається виборцю.

Законодавством України передбачено можливість зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси.

Вказаний механізм передбачає самостійне визначення виборцем адреси волевиявлення за адресою знаходження найближчої виборчої дільниці, а не за місцем офіційної реєстрації (наприклад якщо у згаданий день виборець буде перебувати у іншому місті України).

Для реалізації вказаного механізму виборцю необхідно звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців (за адресою реєстрації) та змінити місце (адресу) голосування (виборчу дільницю). Таке звернення подається до органу ведення Державного реєстру виборців не пізніше ніж за п'ять днів до дня голосування (тобто не пізніше 19 травня 2014 року).

Наприклад, виборець, що зареєстрований у м. Одеса, немає можливості у день виборів Президента України здійснити голосування за місцем реєстрації, у зв'язку з перебуванням у м. Києві. Вказана особа не пізніше 19.05.2014 може подати мотивовану заяву про зміну місця голосування до відповідного відділу ведення Державного реєстру виборців у м. Києві за місцезнаходженням обраної виборчої дільниці, або у м. Одеса, за адресою своєї реєстрації.

Тимчасова зміна місця голосування виборця підтверджується посвідченням за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, яке видається виборцю. Вказане посвідчення, у запропонованому випадку, надається виборцем у день проведення виборів на обраній виборчій дільниці у м. Києві разом з документом, що підтверджує громадянство України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: законодавство,Україна,вибори,президентські вибори
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.