ПОСТІЙНО ВТОМЛЕНІ І НІЧОГО НЕ ХОЧЕТЬСЯ? МИ ЗНАЄМО ЯК ЦЕ ЗМІНИТИ

14 лютого 2020, 14:55
Власник сторінки
Со-основатель FoodEx
0
44
ПОСТІЙНО ВТОМЛЕНІ І НІЧОГО НЕ ХОЧЕТЬСЯ? МИ ЗНАЄМО ЯК ЦЕ ЗМІНИТИ
Постійну втомленість можна побороти

Як побороти ранкову кризу сил?

Щоранку, відкриваючи очі, починаєте корити себе, що пізно лягли і тепер немає сил встати? А потім лягаєте вчасно, а все одно сил на бадьорий підйом немає? А ще й якщо згадати вранішні нещасливі втомлені обличчя у громадському транспорті... Чому та від чого ми так втомлені і як побороти цю ранкову кризу сил? Ми запитали у дієтолога компанії FoodEx, практикуючого лікаря ендокринолога Наталії Федоренко.

Все не надто й складно, виявляється. Людині для нормального та бадьорого самопочуття потрібні всього 3 усім відомі пункти:

  • здорове збалансоване харчування,
  • здоровий сон щодня,
  • фізична щоденна активність.

Почнемо детальну розмову про вашу в’ялість та безсилля. І спершу кілька моментів про харчування. 

Ваша їжа має бути збалансованою та легкою. Адже надмірне споживання жирної їжі ввечері чи солодощів призведе до погіршення сну, оскільки такі продукти витягуватимуть вас із фази глибокого сну. Тому зранку ви відчуватимете себе розбитими. Позбутися втомленості допоможе відмова від їжі такого типу та додавання до раціону клітковини. 

Також якщо відчуваєте нестачу енергії, то, імовірно, вашому організму не вистачає заліза. Наповнити організм залізом допоможуть зелені листкові овочі (капуста, наприклад), м’ясо та бобові. 

Окрім іншого, ви можете цього не розуміти, але зневоднення організму часто може також викликати втому, адже зі зневоднених органів не виводяться токсини. Наступного разу, коли вас знову здолає слабкість, спробуйте просто випити стакан води. 

FoodEx завжди раді підтримати вас у вдосконаленні власних здорових звичок. Саме тому для вас розроблено 22 програми здорового харчування, щоб допомогти вам стати здоровішими та зекономити час. З раціонами ви можете ознайомитися на сайті. 

Ваш сон повинен бути здоровим. Дуже часто люди страждають раптовими зупинками дихання уві сні. Це називається апное. Ваш мозок не отримує достатньої кількості кисню, тому будить вас. Через такі постійні прокидання ваш сон стає неповноцінним і невдовзі може стати причиною вашої втоми, яку ви відчуватимете протягом усього дня.

Також на сон впливають стреси і проблеми, які людина переживає. Часто це безсоння, але може бути і звичайна відсутність гарного сну. У людей стрес провокує центральну нервову систему (ЦНС) до продукції гормонів, таких як адреналін і кортизол. Вони здатні посилювати серцевий ритм для більш ефективної циркуляції крові до життєво важливих органів і м'язів, при підготовці тіла до негайної дії, якщо це необхідно. Саме тому, лягаючи спати, людина постійно перебуває у напруженні і весь час прокидається або ж взагалі не може заснути. 

Щоб побороти апное, треба вилікувати храп. А щоб не піддаватися стресам, варто дарувати собі відпочинок і підтримувати власну нервову систему медитаціями, йогою чи улюбленим хоббі. 

У вашому житті має існувати місце для щоденної фізичної активності. Активний спосіб життя допоможе уникнути втоми, збільшення ваги та коливань настрою. Якщо ви весь день знаходитеся на робочому місці і ваша діяльність мало пов’язана з активними рухами, то не забувайте щогодини вставати пройтися попити води, розім’яти шию. 

В обід радимо хоча б півгодини прогулятися на вулиці. Після роботи також краще пройтися подихати свіжим повітрям. Чудово, якщо у вас є собака, наприклад, яку необхідно вигуляти. 

Такі прості дії подарують вашому організму більше енергії та сил. А, отже, і прокидатися щоранку можна буде нарешті без неймовірних зусиль. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Lifestyle&Fashion
ТЕГИ: еда,усталость,здоровое питание,здоровое тело,Книга о вкусной и здоровой пище
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.