УКБС: ОБМЕЖЕННЯ НБУ СПОЖИВЧОГО КРЕДИТУВАННЯ ЗМЕНШИТЬ НАДХОДЖЕННЯ ДО ДЕРЖБЮДЖЕТУ

11 квітня 2014, 12:54
Власник сторінки
Экономист
0
258

Нацбанк частково заборонив споживче кредитування для роздрібних банків. Зазначає Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" за результатами обговорення постанови від 07.04.2014 № 202

       Банкіри визначили прогалини у прийнятих останнім часом постановах НБУ щодо вимог до економічних нормативів і процедури встановлення офіційного курсу валют та запропонували шляхи їх вирішення. Нововведення обмежують споживче кредитування, ведуть до додаткових витрат банків без відповідного отримання доходів, та, у подальшому, до скорочення надходжень до Держбюджету. Зазначає Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС) за результатами засідання з обговорення проблем банківської діяльності.

        Зокрема, зауважено, що постанова НБУ від 07.04.2014 № 202 „Про окремі питання діяльності банків” не виправдала сподівань банківської спільноти на врегулювання ситуації, пов’язаної із станом виконанням банками нормативів та лімітів через різке, непрогнозоване до 65% зростання курсу валют. Оскільки, даним нормативно-правовим актом регулятор лише посилив заходи впливу до банків та, по суті, заборонив їм роздрібні кредити без забезпечення. Під ці санкції підпадають, передусім, банки, що спеціалізуються на споживчому кредитуванні, які вимушені фактично припинити свою діяльність.

         Pняття зазначених обмежень можливе при вирівнюванні нормативів, що ускладнюється довготривалою процедурою нарощування капіталу. Тому початок процесу капіталізації стане можливим лише за умов стабілізації курсу гривні, що залежить від дій НБУ.   

        З огляду на неприйнятність постанови, яка поглибила проблему ліквідності, Радою УКБС вирішено звернутися до НБУ щодо внесення змін до неї з врахуванням позиції банківських асоціацій.

         Сьогодні банки отримують прибуток від комісійного доходу та споживчого кредитування. Встановлені ж обмеження позбавляють їх можливості отримання прибутку від основного виду діяльності та ведуть до ймовірного скорочення доходів, що, в свою чергу, зменшить надходження до Держбюджету.

        Також обговорено постанову НБУ від 31.03.2014 № 180, якою передбачений новий порядок встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та проблеми, що заважають її виконанню. Зазначено, що документ потребує корекції, зокрема, щодо необхідності чіткої фіксації часу встановлення курсу та повідомлено, що НБУ готує роз’яснення з даного питання.       

        УКБС вважає, що регулятору треба повернутися до практики обов’язкового обговорення проектів нормативно-правових актів з банківськими об’єднаннями. Як це було запроваджено ще десять років тому за ініціативою керівництва асоціації. Адже, врахування позиції банківської спільноти убезпечить Нацбанк від прийняття хибних та поспішних рішень.

        В ході обговорення питання діяльності подальших дій банків на території Криму акцентовано увагу на необхідності проведення двосторонніх зустрічей між керівництвом НБУ та Центробанку РФ з використанням практичного досвіду інших країн ЄС, зокрема, Кіпру.

        Крім цього, поінформовано про виконані УКБС дії, направлені на консолідацію зусиль банківських асоціацій при формуванні єдиної позиції банківської спільноти та взаємодії з НБУ при вирішенні системних питань.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Lifestyle&Fashion
ТЕГИ: НБУ,курс валют,Крим
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.