Кличко дозволяє забудовувати Київ ЖК без шкіл та садочків

02 вересня 2020, 08:50
Власник сторінки
експерт у сфері містобудування
0
557

Столичний міський голова Віталій Кличко задля задоволення інтересів забудовників ладен поступитися інтересами київських дітлахів і саме дозволяє забудовувати місто ЖК без шкіл та дитячих садків


На сьогодні в столиці України місті Києві набагато менше шкіл, ніж має бути за нормативами: 135 місць в школах на 1000 жителів мікрорайону, згідно ДБН В.2.2-3:2018 “Заклади освіти. Будинки і споруди”. При наповнюваності навчальної групи в загальноосвітніх школах у 30 учнів допускається площу класних приміщень, універсальних навчальних кабінетів та спеціалізованих кабінетів загальноосвітнього циклу приймати з розрахунку не менше 2 м кв., а лабораторій з природничих наук - 2,4 м кв. на 1 учня.

Хочу пояснити, що, якщо виходити з вказаних нормативів, то наразі шкіл в столиці катастрофічно не вистачає.

Скільки потрібно шкіл на 3,5 млн населення у Києві, якщо на 1 тисячу - 135 місць, а школа проектується на 180 (мінімально), на 360 (в середньому) і на 1400 місць (максимально)? Так, підрахувати складко. Але, за даними статистики, в Києві на сьогодні 535 шкіл (як і в 2008 році!) і 314 тис. місць в класах. А має бути на таку кількість населення - 472,5 тис. Тобто нам не вистачає 158,5 тис. місць у класах. Навіть якщо переводити у найбільші школи - потрібно було збудувати понад 100 шкіл! Сподіваюся, всім батькам тепер зрозуміло, чому 1 вересня вони повели дітей до переповнених класів, де замість 25-30 займаються 40-45 учнів. І так - з дитячими садками справи не кращі, а черги, яких нам обіцяли позбутися, навіть не дуже зменшуються.

Як таке могло статися? Справа в тому, что мер Віталій Кличко закриває очі на порушення забудовниками нормативних вимог та дозволяє забудовувати місто мурашниками ЖК без соціальної інфраструктури, зокрема шкіл та садочків. Ця проблема була і раніше, але за чинного міського голови набула дійсно циклопічних масштабів.

Чому Кличко “не бачить” порушень теж зрозуміло - через “відкати”, які він має з кожної забудови. З будівництва шкіл та садочків нічого ж не навариш. Отак з благословення Кличка по всьому Києву як гриби після дощу зростають нові ЖК - часто проблемні, чи навіть просто незаконні. Проте школам та дитсадкам серед цієї хаотичної забудови місця не знаходиться. Бо мер заради інтересів своїх “друзів” забудовників ладний поступитися інтересами дітей.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: Виталий Кличко,Выборы мэра Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.