Life Long Learning

04 березня 2020, 12:26
Власник сторінки
НАВЫКИ: планирование-координация-контроль (реализовано более 100 крупных проектов в разных направлениях),  коммуникатор
0
36

Сьогодні хочеться поговорити про особисту ефективність.

Все своє життя я присвячую створенню систем для мотивації людей займатися самоосвітою. Реалізувала в цьому напрямку вже понад 100 проектів, останні 10 років присвятила онлайн навчанню.

Ви напевне чули такий вислів – «навчання протягом життя» або «навчання впродовж життя» або англ. – «life long learning». І це не просто вислів – це ціла філософія життя.

Держава нам забезпечує навчання на початку життя – дитячий садок, школа, професійно- технічні заклади або університет, і багато людей закінчують університет,  і думають: «Фух, нарешті, тепер почну працювати, навчання закінчене!». І так і було раніше. Отримав спеціальність – пішов працювати, і все життя працюєш на одному й тому самому місці аж до самої пенсії.

Але в сучасному світі такий підхід є неправильний, і навіть згубний для людини. Тому що:

- технології оновлюються кожної хвилини, і те, чому нас навчали 20-30 років тому, нажаль, вже звичайно застаріло;

- по-друге, на ринок праці вийшли дуже потужні покоління – покоління «Y», і вже виходить покоління «Z», які звикли утримувати в голові великі об’єми інформації, швидко знаходити в інтернеті будь-що за лічені секунди, і все, що вони не знають –  швидко зможуть опанувати через навчальні відео або онлайн курси;

- по-третє, наприклад, елементарне знання англійської мови підвищує вартість спеціаліста, тобто рівень його заробітної плати аж на 30% . І це тільки англійська. А якщо це опанування комп’ютерної програми, або управлінських якостей?!

- по-четверте, однією з найбільш затребуваних навичок, які вимагають сьогодні роботодавці, є саме здатність до самонавчання! Адже, якщо людина готова навчатися новому, і швидко може опанувати будь-яку нову тематику, її зможуть доручати нові відповідальні завдання, і врешті - решт, підвищать і посаду, і гонорари;

- по-п’яте, є певні навички, яким навіть не вчили в школі та університеті – це навички SOFT-SKILLS,  або, так звані, м’які навички. Експерти Світового економічного форуму в Давосі довели, що успіх людини в першу чергу залежить від цих навичок. Їх часто називають ще навичками 21 століття, або «навички -2020».

Сьогодні, 2020 рік. Отже, самий час розпочати навчання цим навичкам.

Доведено, що ВВП країни на душу населення, а отже і економічний добробут країн і їхніх жителів, безпосередньо пов’язаний з  індексом розвитку людини. Таким чином, наприклад в Швеції, одній з найбільш економічно розвиненій країні світу, 67% дорослого населення постійно навчається!

А що роблять люди у нас після роботи? Більшість людей приходять, включають серіали або фільми, грають на телефоні або компютері, листають соціальні мережі, теревенять по телефону, обговорюють на кухні політику або годинами жаліються на своє «жахливе» життя та нудну роботу. А, ну і ще готують їсти, прибирають хату, годують дітей, або полять огороди.

Отже, якщо ми хочемо змінювати країну - потрібно починати з себе!  І прямо зараз!

Хочу поставити Вам деякі питання. Так сказати «для роздумів».

1.      Коли ви останній раз ДОБРОВІЛЬНО відвідували навчальний тренінг або семінар, або курси? Тиждень тому, місяць, рік…? Слово добровільно при цьому ключове. Адже інколи нас всіх по роботі направляють на семінари, особливо працівників бюджетної сфери. Добре, якщо семінари якісні та цікаві, але більшість з них - це просто марна трата час. Тому: коли ви останній раз ДОБРОВІЛЬНО відвідували навчальний тренінг або семінар?

 

2.      Чи  знаєте ви англійську на достатньому рівні?  І якщо не знаете – то скільки раз на рік ви обіцяли собі її вивчити? А ви знали що майже вся молодь завдяки досить інтенсивній програмі навчання англійської в школах, або самоосвіті, вже спілкується англійською? Як ви вважаєте, кого оберуть на вакантну посаду, якщо мова йде про нескладні сфери зайнятості, такі як сфера обслуговування, наприклад?

 

3.      Чи є у Вас план саморозвитку? Чи знаєте, які саме навички вам потрібно опанувати в першу чергу? Чи він прописаний у Вас у вигляді плану необхідних дій на 2020 рік (він МАЄ бути прописаний, тому що мета від мрії відрізняється саме тим, що вона чітка, прописана і має конкретні кроки для впровадження). Чи взагалі цей план був у вас колись? Якщо так – коли ви його бачили та оновлювали в останній раз?

 

4.      Чи підтримують вас у Вашому саморозвитку ваші рідні та друзі? А Ви їх підтримуєте?

 

5.      Коли та яку останню книгу ви прочитали (не художнього спрямування)? Чи порадили ви її своєму другу чи подрузі?

 

6.      Чи закінчували ви колись онлайн курси?? А чи починали Ви хоч один?

Цей список можна продовжувати довго, адже методів самонавчання є безліч. Кожний обирає своє.

Якщо на більшість із цих питань ви відповіли ні – то самий час розпочати прямо зараз.

Освітній хаб міста Києва www.eduhub.in.ua створений саме для того, щоб безкоштовно надати нові та сучасні знання та створити умови для «навчання протягом життя» всім без виключення українцям, шляхом проходження онлайн курсів на сайті та проведення цікавих тренінгів в приміщенні хабу в центрі Києва. Онлайн навчання та відвідування тренінгів і заходів безкоштовне для всіх. Проект створений спільними зусиллями Асоціації інноваційної та цифрової освіти та КНП «Освітня агенція міста Києва» за підтримки Київської міської державної адміністрації.

В наступній статті я поділюся своїми лайфхаками для саморозвитку. А поки у Вас є час задуматись та зробити перші кроки.

Бажаю Вас натхнення та успіху!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: образование,обучение,стиль жизни,бизнес обучение
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.