Як за декілька років зробити Україну туристичною та освітньою Меккою Європи

02 вересня 2019, 16:08
Власник сторінки
НАВЫКИ: планирование-координация-контроль (реализовано более 100 крупных проектов в разных направлениях),  коммуникатор
0
92

Марія Богуслав, директор «Освітнього Хабу міста Києва: території нових можливостей для кожного».

Якщо здається, що це фантастика, то я можу вас запевнити, що це цілком реально.

І відповідь на це питання – освітній туризм.

Але як запровадити освітній туризм в Україні спитаєте ви?

Всього на всього реалізувати концепцію Навчання Впродовж Життя (Life LongLearning) на рівні міста, регіону та країни в цілому.

Не вірите? Ось дивіться:

Візьмемо за приклад середньостатистичне українське місто Х, яке має погану транспортну інфраструктуру, застарілі готелі, відсутність значних історичних об’єктів, проблеми з робочими місцями тощо.

Знайома ситуація?

Звичайно, у таке місто не поїде «класичний» турист, який віддасть перевагу відвідати міста інших країн де - є що подивитись і є - де розважитись. У кращому випадку для нас, такий турист поїде у Львів, Київ, чи Одесу.

І ось, керівництво міста Х приймає рішення про розвиток освітнього туризму, через реалізацію концепції Навчання Впродовж Життя у своєму місті.

Перш за все реконструює невеличкий конференц-центр – це можна зробити дуже швидко та не дорого. І починає проводити там на постійній основі тренінги, семінари, лекції, хакатони та інші цікаві освітні події, які надають відвідувачам, незалежно від їх віку, практичні можливості для саморозвитку, відкриття власної справи, реалізації спільних бізнес та соціальних проектів.

Цей невеличкий конференц-центр стає «точкою зборки» для активних і креативних мешканців цього міста, а згодом підтягуються і мешканці сусідніх міст і сіл даної області, адже у них такого немає.

Такий наплив людей вимагає більшого приміщення, а бажано і не одного, як і готелів для розміщення гостей, які постійно відвідують освітні інноваційні заходи в цьому місті. Місцеві, і не тільки, бізнесмени не дрімають – починають інвестувати у відповідну інфраструктуру, адже на це вже є постійний попит, який, як відомо, народжує пропозицію.

Наступний крок – це проведення міжнародних освітніх заходів для різних вікових категорій (молоді, людей середнього і похилого віку) та різних сфер інтересів, за участю відомих іноземних спікерів.

І ось на вулицях цього міста «куди не ступала нога іноземця» вже постійно чутно англійську та інші іноземні мови.

Але який же це турист, хай навіть і «освітній», який не захоче подивитись щось цікаве, смачно поїсти та гарно відпочити?

Йому подавай туристичні маршрути, ресторани, розважальні заходи, концерти тощо…

І от вже у місті Х реконструювали Палац культури, який був побудований році так у 80-му минулого сторіччя, до якого не гребують завітати з концертом столичні «зірки», зявились розважальні центри (куди ж без торговельної складової та, відповідно, нових робочих місць), а туристичні маршрути давно вийшли за рамки міста і «борознять» простори всієї області. Звичайно, для цього місцева влада була змушена якісно зробити не тільки трасу «національного значення», але й інші дороги цієї області, по яким курсують туристичні автобуси.

 

Ось так працює освітній туризм, який наразі є одним із найактуальніших напрямів розвитку туристичної індустрії в світі, адже соціальна мобільність людей всюди підвищується і люди вже готові їхати  не просто дивитись щось нове, але і отримувати нові знання та навики, тобто поєднувати цікаве з корисним - відпочинок та навчання. Це стосується не тільки молоді, адже концепція Навчання Впродовж Всього Життя (Life Long Learning) є, наразі, дуже важливою складовою розвитку найуспішніших країн світу.

Наприклад у Швеції, країні, яка визнана найкращою для проживання в світі, 62% дорослого населення продовжують постійно навчатись.

Саме для реалізації концепту освітнього туризму в українських містах, Асоціація інноваційної та цифрової освіти запустила Соціальний проект «Освітній Хаб: територія нових можливостей для кожного».

Наразі пілотний проект успішно стартував у Києві і тепер всі міста України  можуть реалізувати такий проект у себе.

Ми щиро віримо, що Україна найближчим часом стане освітнім та туристичним центром Європи - все залежить тільки від нас з вами - українців!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,образование,молодежь,освіта,соціальний проект,навчання
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.