Як проходить реформа зовнішньої реклами в Києві: розвінчання міфів

03 серпня 2018, 17:58
Власник сторінки
0
106

Розвінчання популярних міфів, які циркулюють у ЗМІ стосовно ефективності реформи.

Учора в інтерв’ю телеканалу «NewsOne» Київський міський голова Віталій Кличко розповів про реформу зовнішньої реклами, яку наразі впроваджують у столиці. Зміни – це результат непростого, але успішного діалогу між владою, гравцями ринку та громадськістю. Головна мета – встановити цивілізовані правила для всіх, що не тільки зроблять прозорим бізнес, а й у якісно кращий бік змінять зовнішній вигляд міста.

Трохи більше ніж півроку триває реформа зовнішньої реклами в Києві, справжня мета якої – комплексне впорядкування рекламного «обличчя» української столиці. Й оператори пішли на цей крок свідомо, задля суспільного блага, розраховуючи на прозорість і стабільність правил для роботи всієї галузі. Ми розуміємо, що впорядковані рекламні конструкції в місті, якісне їх розміщення – це імідж столиці, комфорт і безпека мешканців та гостей. Урешті-решт, це наш туристичний потенціал. Уже сьогодні кияни і гості столиці побачили різницю в естетиці вулиць «до» і «після» реформи. Зміни відбулися на Хрещатику, Володимирському та Дніпровському узвозах, Парковій і Петрівській алеях, вулиці Басейній, бульварах Тараса Шевченка та Лесі Українки. Місяць за місяцем, вулиця за вулицею місто набуває цивілізованого вигляду, достойного європейської столиці. Рекламу розміщують із логічною, архітектурною та естетичною прив’язкою до місцевості. Білбордів і справді стає менше. Проте це не просто банальне скорочення, а їх заміна на нові, більш естетичні, технологічні і якісні конструкції.

Принагідно хочу розвінчати кілька популярних міфів, які циркулюють у ЗМІ стосовно нашої реформи.

По-перше, реформа зовнішньої реклами в Києві – це дійсно не популістський крок місцевої влади, а компроміс між владою, бізнесом і громадськістю. Оператори добросовісно виконують свою частину роботи і сподіваються на дотримання гарантій із боку міської влади. Сьогодні, – завдяки посиленому контролю профільного заступника міського голови й управління з питань реклами за впровадженням реформи, добросовісності операторів, – усе йде за наміченим планом. Однак ми б хотіли одразу застерегти владу від популістських заяв, які можуть мати двояке трактування. Адже бізнес може розвиватися тільки в умовах стабільності, на що ми і розраховуємо, йдучи на партнерство та консенсус.

По-друге, реформа – це не перерозподіл ринку. Навпаки, галузь зацікавлена у збереженні рівних конкурентних умов для всіх операторів ринку – незалежно від їхнього масштабу чи наявного парку конструкцій. За кожним оператором стоять десятки робочих місць, конструкції коштують від 40 тис. до 200 тис. гривень, а період їх окупності становить 7–15 років. Тому одним із головних завдань реформи було створення умов для ведення чесного і стабільного бізнесу з можливістю довгострокового інвестування, встановлення прозорих правил і гарантій для всіх операторів, забезпечення ринкових умов та здорової конкуренції. У цьому і є особливість київської реформи, на відміну від «псевдореформ» із «ручним механізмом впливу», що відбуваються в деяких інших містах (зокрема, Дніпро, Суми).

По-третє, реформа започаткована і триває не заради просто демонтажу та скорочення конструкцій, а для їх упорядкування і заміни. Це насамперед осучаснення парку рекламних конструкцій і якісна зміна зовнішнього вигляду столиці. Так, це значне фінансове навантаження на операторів ринку. Та всі розуміють, що без таких кроків Київ ніколи не перетвориться на сучасне, цивілізоване, красиве та гармонійне європейське місто.

По-четверте, реформа зовнішньої реклами, яка зараз іде по містах (і в столиці в тому числі), стимулює переведення цього ринку у формат роботи фахівців. Зменшення кількості операторів, об’єктів зовнішньої реклами підвищить конкуренцію і серед рекламодавців, що стимулюватиме їх змагання за сюжет і креативність. Тут уже відіграють значну роль і модернізовані рекламні конструкції, що дають змогу втілити оригінальні ідеї та приваблять більш серйозних клієнтів.

По-п'яте, реформа – це результат консенсусу, тому контрольну функцію тут виконує і влада, і представник галузевого бізнесу – Асоціація операторів зовнішньої реклами. Ми уважно стежимо за графіком упровадження реформи й оперативно реагуємо на ті чи інші збої та робимо висновки. Ми контролюємо дії наших учасників і уважно стежимо за тим, щоб реформа проходила без несподіванок – як з боку операторів, так і з боку влади. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.