Громадські слухання в Одесі – ринок потребує компромісу

14 березня 2019, 16:03
Власник сторінки
0
48
Громадські слухання в Одесі – ринок потребує компромісу
Громадські слухання в Одесі щодо змін на рекламному ринку 13 березня

Громадські слухання в Одесі вкотре довели, для того аби робити зміни у правилах розміщення зовнішньої реклами потрібен конструктивний діалог між операторами ринку, владою і громадою міста.

Мерія Одеси збирається змінити Правила розміщення зовнішньої реклами. І справді, місто з мільйонним населенням, унікальними культурними традиціями та шаленим туристичним потенціалом заслуговує на збереження своєї краси і комфорту. Та й самі Правила застаріли за останні 10 років і справді вимагають удосконалення. Однак, аби зміни влаштували всі сторони, потрібен компроміс. Тільки з повноцінним врахуванням думки операторів ринку та громад зміни будуть якісно працювати. Брак діалогу – саме в цьому ховається причина, чому проект рішення мерії відправили на доопрацювання після громадських слухань.

Справді, документ має кілька слабких сторін, що стосуються підвищення цін на користування рекламними площами і штрафів за порушення угод. Ми, як Асоціація, яка представляє операторів ринку, погоджуємося з тим, що тарифи можуть бути підвищені. Але ми також і за те, щоб це було зроблено економічно обґрунтовано, поступово та законно. У проекті місто пропонує брати плату не за користування місцем  рекламного поля, що прямо суперечить методиці ціноутворення, ухваленій урядом. Тобто така норма сумнівна з точки зору законності.

Щодо штрафів, то зауваження теж лунали слушні. Проектом передбачена санкція за утримання рекламних конструкцій у неналежному стані – художньо-естетичному чи санітарному. Однак при цьому варто чітко прописати, а що ж таке «належний вигляд», аби не давати інспектору шансів виписувати штраф, керуючись власним суб’єктивним настроєм і оціночними судженнями. Мають бути чіткі умови, як і за що штраф буде стягнений, – саме такої позиції дотримується Асоціація. Крім того, штраф – це адміністративно-господарська санкція, а для неї передбачена окрема процедура застосування. І стягується вона точно не за договором на право тимчасового користування.

Це два ключові моменти, які, на мою думку, ослабили проект рішення, винесений на громадські слухання. Із присутніх 110 учасників більшість висловились за доопрацювання документа і його повторний публічний розгляд.

Асоціація зі свого боку пропонує міській владі Одеси конструктивний діалог, аби на повторне слухання підготувати документ, який влаштує всі сторони. Ми готові вже найближчим часом запропонувати саме такі, компромісні, рішення і сподіваємося на співпрацю з Одеською владою.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.