Загадковий політичний ефект Віталія Кличка

10 квітня 2012, 08:47
Власник сторінки
журналист
0
11837

В країні з`явився політик загальнонаціонального масштабу, однаково прийнятний як для Сходу, так і для Заходу. Але чи скористається він своїм унікальним становищем?

Нещодавно відомий український соціолог Володимир Паніото повідомив УНІАН досить цікаву новину. Виявляється, за останніми замірами солідного й авторитетного Київського міжнародного інституту соціології рейтинг Віталія Кличка та його політичної сили вперше обігнав рейтинг Арсенія Яценюка та «Фронт змін» (може, саме тому Арсеній так швидко погодився на спільний із «Батьківщиною» виборчий список?).

Невпинна позитивна динаміка зростання політичної ваги чемпіона світу з боксу не може не дивувати, адже, якщо чесно, то сам Віталій для цього не дуже багато робить. Крім того, що регулярно товче пики своїм конкурентам на рингу. Треба думати, що це українцям подобається. Але це ще не привід для дуже недовірливого й скептично налаштованого вітчизняного виборця віддавати свої політичні симпатії вдалому спортсмену. Навіть чемпіону світу в найпрестижнішій суперважкій вазі. Як вже неодноразово показувала практика, українець чітко розмежовує одне від іншого. Приклад цьому: невдалі старти в політику зірок вітчизняного шоу-бізнесу. З чим прийшли – з тим і пішли.

А тут щомісячне зростання останнім часом на 0,5-1%. І це при тому, що не сформована ні ідеологія, ні впізнавана програма, ні солідна команда. Та й останні перемоги Віталія на рингу не настільки переконливі як бувало. А рейтинг зростає!

Так, цей рейтинг ще зовсім невеликий – близько 7% – і геть недостатній для серйозного втручання в боротьбу за загальнонаціональну булаву. Але ці відсотки можуть бути вирішальними в формуванні більшості в майбутньому парламенті. Тим більше, що до виборів ще півроку. І якщо так і далі справа піде, то «УДАР» може отримати в новому парламенті до 10% по спискам і серйозно вплинути на подальший розвиток країни. Адже варто лише Партії регіонів втратити владу в парламенті, як у них все посиплеться. Вся ретельно вибудувана вертикаль дасть збій і заклинить прийняття будь-яких серйозних рішень. Навіть при тому, що президенту вдасться зберегти після виборів свій уряд на чолі з незабутнім Миколою Яновичем Азаровим.

Так у чому все-таки причина політичного ефекту Віталія Кличка? Не маючи політичного досвіду, не маючи ні команди, ні загальнонаціональної мережі, досить рідко з`являючись у ЗМІ, він стає політичною фігурою, що найдинамічніше розвивається. І здатен у найближчій перспективі виступити найсерйознішим конкурентом політичним зубрам.

Так, Віталій не має досвіду політичної діяльності. Треба думати, що не має він і відповідних знань з економіки, державного управління, гуманітарної сфери. Але ці недоліки в очах розчарованого українського виборця можуть легко стати й перевагами. Адже український політичний досвід, як і українські політики, мають вкрай негативну оцінку в очах власного виборця, який змушений обирати менше зло, але не втомився виглядати добро.

Але навіть не знання й досвід державницької роботи є визначальними в очах виборця при оцінці нинішніх політичних персоналій. Як не дивно, але Кличко для багатьох українців є моральним авторитетом. Він виправдовував їхню довіру на рингу й не зловживав їхньою довірою у владі. Він не крав, прикриваючись гучною фразою про турботу й любов до батьківщини, не дурив їх пустопорожніми обіцянками. Так, цих переваг в умовах цікавої української дійсності можна легко позбутися. Але ж Віталій, перебуваючи скільки років у Київській міськраді не позбувся своєї моральної цноти та не здався команді Черновецького. Навпаки, протистояв їй з купкою однодумців.

Чесність і порядність дорого коштують. Оце вам і 7%! І реальна перспектива зростання. При умові, що Кличко перестане бігати за двома зайцями й професіонально візьметься за нову справу.

Ідеологія, як він стверджує, у нього ніби є. Та найперше виборець має знати, що Віталій Кличко збирається конкретно робити, коли прийде до влади? Навіть трохи не так: що він взагалі вважає треба зробити в Україні, щоб позбавити її жителів убогого стану? Чи має проривні ідеї? Які конкретні засади має пропонувати в парламенті? Що це може принести країні й кожному виборцю зокрема. В наближеній і віддаленій перспективі.

Далі. Що дасть киянам (і не тільки киянам) його участь у боротьбі за крісло мера Києва, яке нині не має жодних реальних повноважень? Крім раз на місяць підписувати рішення Київради. В той час, коли державі потрібна консолідація всіх здорових сил на головному напрямку, який визначатиме правила гри, Кличко безсило смикатиметься в путах умовних повноважень зіц-голови. Й збиратиме на себе весь негатив. Після вичерпання казни на підготовку до Євро-2012 цього негативу буде достатньо. Через рік-два про подальшу політичну перспективу можна забути. Владі нині навіть вигідно, щоб Віталій ув`язався в боротьбу за крісло мера. Вона, можливо, йому навіть у цьому підіграє. Щоб у найближчій перспективі позбутися вірогідного конкурента як у парламенті, так і на майбутніх президентських перегонах. Конкурента, за якого можуть проголосувати навіть виборці Сходу й Півдня.

Чи побачить Віталій Кличко за деревами ліс – побачимо найближчим часом, коли оголосять вибори Київради. Це й визначить чи претендуватиме Віталій Кличко на загальноукраїнський масштаб і на звання лідера нації, чи обмежиться регіональним, нехай і столичним. Отже, синиця в руці чи журавель у небі, пане Віталію?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.