Євромайдан викликає в Кремлі нічні кошмари. І денні теж

07 лютого 2014, 12:09
Власник сторінки
журналист
0
1202

Путін вустами Глазьєва вперше публічно порадив Віктору Януковичу силою зупинити український протест. У царя-батюшки почалася істерика.


Звичайно, Кремль, який звик впродовж століть всі можливі суперечності й конфлікти всередині держави розв'язувати в силовий спосіб, нині ніяк не може зрозуміти українців. Нехай вони навіть будуть донецькими українцями. Аргументи на кшталт нагайок, гармат і танків на думку московських правителів діють найпереконливіше.

 Чому Янукович і його команда виявляють таку слабкодухість і нерішучість цього ніяк не може зрозуміти Путін і Ко. І не тому, що вони такі погані, злі та войовничі. Просто всі російські керівники саме так зроблені. Ментально північна імперія збиралася й трималася на воєнній силі. Тому використовувати проти власного народу танки чи гармати – не питання. Завжди готові.

  Але все ж російські очільники раніше якось не вдавалися до подібних порад іншим. А тим більше сусідам. Майже братам. Але тут раптом зірвало з різьби. І радник російського президента в інтерв'ю газеті “Комерсан-Україна” Сергій Глазьєв робить досить гучну заяву, мовляв, у Росії вважають, що у президента України Віктора Януковича немає іншого варіанту, як застосувати силу до протестувальників проти його режиму. "Українська влада сьогодні не застосовує силу, а тільки обороняється, коли йдуть напади на представників влади, на будівлі. Що стосується початку застосування сили, то в ситуації, коли влада стикається зі спробою державного перевороту, у неї просто немає іншого варіанта дій".

 З приводу незастосування сили, то Глазьєв свідомо перекрутив факти, бо силу й немалу Віктор Янукович уже застосував. До речі, в недозволений законом спосіб. Власне й Майдан почався із надмірного й просто варварського застосування сили до купки студентів біля стели Незалежності 29-30 листопада минулого року.

Про права людини на мирний протест, вільне волевиявлення, як і про те, що носієм влади є народ і якщо цього народу збирається критична маса, то чиновники якось мають дослухатися до цього голосу, про це можна не згадувати в контексті слів російського високоповажного чиновника. Знову ж: коли це в Росії прислухалися до народу?!

А щодо використання силових методів до розгону Майдану, то це в українських реаліях породжує зворотній ефект. Тобто, чим більше давить влада, тим сильнішає їй опір українців. І це не могли не помітити в Кремлі. Але вони цього ніколи не можуть зрозуміти й прийняти в силу тих же ментальних засад. Щоправда й росіяни колись здатні були на спротив, на знаменитий безпощадний і безсмислений російський бунт. Але то було давно і забулось. Тому з таким неприхованим здивуванням, котре легко переходить в ненависть, вони зриваються на категоричні поради сусідам. 

Треба думати, що слова помічника президента в суперцентралізованій державі, висловлені в одному з найвпливовіших видань України, це й думка царя-батюшки РФ. Тобто, варварський розгін мітингувальників “Беркутом” та іншими хижими птахами українського спецназу Росію вже не задовольняють.

Не допомогли й російські спецпризначенці, котрі своїми спецзасобами й спецметодами, відпрацьованими за майже 20 років війни на Північному Кавказі, дали про себе знати й в Україні. 

Не допомогли й щойно оприлюднені помічником щирого друга України віце-прем'єра російського уряду Дмитра Рогозіна приватні телефоні розмови заступника Держсекретаря США Вікторії Нуланд з послом США в Україні Джеффрі Пайєтом щодо неприпустимо слабкої ролі Євросоюзу в українських справах. Все це виявилося малоефективним.

 Очевидно мова йде про використання української армії для подавлення народних виступів. А якщо цього виявиться замало, то братня широка російська душа ніколи не відмовить у допомозі братньому народу. І рука дружби м'яко ляже на горло українській демократії. 

Це, звичайно, страшилки. І Росія ніколи не піде на пряме воєнне втручання. У них у всіх теж кошти в Європі та Америці. І не в рублях. Разом із нерухомістю, дітьми, дружинами, коханками, яхтами. Не піддавати ж ризику у важких трудах нажите!

 Існує ефективніший спосіб: треба спровокувати й штовхнути Януковича на важкий варіант розгону Майдану. Будь-яким способом. Аби лишень якомога більше замочити його в крові. Ось тоді вже він ні про яку Європу навіть не думатиме. І змушений буде покірно прийняти всі щедрі російські пропозиції. При цьому, звичайно, замовчується, що останнім українцем, кого візьме за горло добра й щедра російська рука, буде український президент.

Очевидно, за російським задумом, це має втішити Віктора Федоровича.

 Але що дивно: мудра російська дипломатія й тонка багатоходова геополітика раптом вдаються до такого простого й примітивного кроку як підштовхування свого партнера до прірви. Та це й не підштовхування, а просто штурляння межи плечі. Очевидно, не шкода. І вже вичерпалися інші легальні й нелегальні можливості. До того ж і ситуація вже бере їх за горло, тут не до тонкощів. Адже перемога Майдану й входження України до Євроструктур це вирок ідеї імперії. І реальний початок її кінця.

Цю небезпеку спиною чують в Кремлі. Тому вже засобами не перебирають. В хід ідуть усі методи. Доходить і до відвертої істерики з нічних кошмарів як у випадку із Сергієм Глазьєвим. І підлі шпигунські прийоми як у випадку з оприлюдненою приватною розмовою Вікторії Нуланд. Не думаю, що це когось злякає чи переконає. Просто роблять, що можуть на службі в російського царя.

Питання в іншому: що може відповісти на це Віктор Янукович?  

А Баті по барабану. Він так тут напрацювався з настирними європейськими емісарами, що вже сил немає. Хай Майдан почекає поки він перепочине, побачиться з друзями на зимовій Олімпіаді, може щось путяще порадять. І поговорить з російським царем. Може знову вдасться його обдурити й виклянчити трохи грошей. Бо Коля був у всьому гарний, але довів країну до краху. Треба якось вигрібати. І хоча б дотягнути до виборів. А там може пронесе. Чи не так?


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Журналисты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.