Обути всіх (продовження)

18 жовтня 2024, 14:37
Власник сторінки
Офіцер у відставці
0
Обути всіх (продовження)

Крадіть із прибутків, а не зі збитків

Не встигли, як кажуть, висохнути чорнила під дописом «ОБУТИ ВСІХ», як у його розвиток стали відбуватися дивовижні речі. Йшлося про шалені зарплати керівників державних підприємств, які у сотні разів перевершують зарплати працівників цих підприємств. Повторюю, на державних підприємствах, таких як Укрпошта.

Буквально протягом тижня наш законодавець видав дві ініціативи. Одним законопроектом запропонував створити ще одне міністерство – міністерство з демографічних питань. Зрозуміло, що демографією займатися треба, але в нас відомств зі схожими функціями достатньо. Але один із законів бюрократії говорить про її постійний вектор до відтворення. Простіше кажучи - чиновницький апарат розмножується. Ну як же! Податки для всіх підвищили, тепер треба кудись вільні гроші прилаштувати.

Ну а щоб тим, кому підвищили податки, не нудно було жити, вже ухваленим законом із головною декларативною метою збереження лісів від вирубки, запровадили підвищені штрафи за збирання грибів та диких ягід. Ну це якщо грошей від ешелонів незаконного кругляка буде мало, то трястимуть із збирачів грибів та ягід. А раптом лісорубів, що вирубують тисячі кубометрів лісу, не вдасться спіймати? Ну вже пару грибників нікуди не втечуть від відплати!

Повернемося до нашої теми. Поряд з обмеженням виплат керівному складу держпідприємств, які хоч тричі збиткові, але щомісяця отримають свою мільйонну винагороду за «самовіддану» працю, є ще дивіденди акціонерів підприємств. Їх може бути від одиниць до тисяч. Ну зрозуміло, що з доходів дивіденди є. А зі збитків? Говорив же Жванецький, крадіть із прибутків, а не зі збитків. Ні, зі збитків також продовжують нараховувати собі плюсові дивіденди.

Сидять собі в якомусь Газонафті десяток самовідданих трудівників. Нараховують самі собі мільйонну місячну зарплатню. Мало. За підсумками року нараховують дивіденди у десятки мільйонів! Ну гаразд, заплатіть хоча б ПДФО нормальний, ну хоча б відсотків 30. Так ні, 13 як у всіх громадян. Але у всіх громадян зарплати мінімальні. Ну мабуть це вже не їх проблеми. А якщо баланси не зійдуться, підвищать тарифи.

Ну, все зрозуміло ж. Сидять у Верховній Раді ставленики отримувачів космічних доходів. Що вони приймуть підвищену ставку на наддоходи? Чи запровадять прогресивну шкалу оподаткування?

Потуги оподаткувати власників палаців у результаті обернулися податком всім. Як і боротьба з вирубкою лісів обернулася штрафами на грибників. Завжди простіше для держави ОБУТИ ВСІХ.

Але скільки доходів можна було б заощадити при використанні світової практики оподаткування. Мова навіть не про те, щоб не дати комусь прокорму. Але нехай хоча б платили з нього нормальні податки. Але змусити це робити складно, простіше ОБУТИ ВСІХ. І це відбувається постійно.

Припускаю, що скоро держава під гаслами необхідності більшого оподаткування власників великої нерухомості, займеться доходами ріелторів та бабусь що здають зайві метри квартирантам. Сотні тисяч об'єктів здаються в оренду, а держава має копійки. Це ж можна стільки людей упіймати на незаконній здачі та змусити заплатити. Знову ж таки, простіше ОБУТИ ВСІХ. Ось так.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.