Миші з'їли весь НЗ?

20 лютого 2024, 13:32
Власник сторінки
Инженер технолог ракетного топлива
0
60
Миші з їли весь НЗ?

Чи є хоч щось у нашій країні в запасі?

Багато вигуків про те, що мобілізація необхідного людського ресурсу на війну дуже дорого коштує. Вже названо цифру в 720 млрд грн.

Намагаюся скласти для себе, з яких витрат це складається.

По-перше, мобілізованих треба одягнути. По-друге – нагодувати. Та й озброїти. Хоча цю функцію взяло на себе міжнародне співтовариство. Це зрозуміло. Як відомо і те, що завжди для потреб армії зберігався певний «недоторканний запас» (НЗ). Який був призначений для витрачання у непередбачених ситуаціях. У радянській армії цей запас містився не тільки на окружних та армійських складах, а й у певному розмірі при кожній військовій частині. Потім було створено Держрезерв, в якому зберігалася, і має зберігатися більша частина таких запасів.

У мене запитання. Цих запасів уже немає? Настали саме такі непередбачені обставини. Війна. Можна вже пустити у витрати ці запаси. Чи знає про це голова фінансового комітету Верховної Ради? Або як завжди: що було того вже нема і треба ще грошей. Я вже писав, як запитував міністра оборони Гриценка щодо утилізації ракетного палива, яке можна було використати з користю для держави. Отримав відповідь, що є гранти на утилізацію. А чи не країна агресор давала ці гранти? Може, на «оновлення» запасів речового майна та продовольства давала гранти також ця країна? Спершу на знищення дала, а потім на відновлення дати забула. Хоча й самі наші господарники попрацювали на славу. Держрезерв творив такі фокуси, від яких усе тільки зникало. І схема була одна. Наприклад, з одного складу списувалася тонна продовольства, для передачі на інший склад, але до нього так і не доходила. Розчинялася десь у дорозі. І жоден голова Держрезерву не постраждав, хоч і мінялися вони досить часто. Так було з багатьма матеріальними засобами. Всі знають.

Але питання залишається: чи є хоч щось у нашій країні в запасі? Ну, хоча б частина чогось залишилася? Щоб менше закуповувати сьогодні для мобілізованих. Але мать хочуть не розбиратися, а просять грошей з бюджету, щоб потім маніпулювати тим що є, і його як би «закупити». Знайоме все це.

Тому не треба лякати суспільство цифрами витрат. Якщо тільки в нас запасів взагалі немає. Миші з'їли. Все до крихти та останніх штанів. Таке в нас також буває. І головне: чому щодо витрат на мобілізацію знову кажуть політики, а не військові? Або дехто вже домовився до зняття, а з політиків якийсь попит? Нехай собі кажуть. Але надто дорого для країни ці розмови обходяться.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.