Мобілізаційне законодавство не повинно шкодити українському бізнес-клімату

09 лютого 2024, 20:42
Власник сторінки
народний депутат України
0
131

Стійкість економіки – основа національного опору російській агресії і запорука відновлення експортного потенціалу.


Чому поява мобільних блокпостів ТЦК на кордоні це може мати неприємні наслідки для транспортних перевезень. 

По-перше, це призводить до утворення додаткових черг. Вже завтра польські фермери планують відновити блокування кордону КПП "Дорогуськ-Ягодин", а з понеділка – КПП "Зосін-Устилуг". Дві перешкоди – з польської і з української сторони кордону – це вже явний перегин. 

По-друге, очевидно – якщо водій фури перетинає кордон, то прикордонники вочевидь перевірили наявність у нього права на виїзд. 

По-третє, будь-які перешкоди на кордоні – це не просто затримка доставки вантажів, це колосальна шкода насамперед для простих людей. Судіть самі, зростає вартість перевезень, відповідно підвищується собівартість продукції. Погляньте на цінники в будь-якому супермаркеті. І блокування кордону, і затримка вантажів, і непродумана мобілізація чоловіків у ланці виготовлення, транспортування і дистируції, на етапі продажу — усе веде до збільшення бюджетів на виготовлення продукції, збільшує її собівартість, і відповідно б'є по кишенях простих людей.

Опитавши 55 компаній, Європейська бізнес асоціація встановила, що в середньому один день простою на КПП вартує лише одній логістичній компанії близько 1 млн грн. Загалом через блокування кордону польськими страйкарями Україна втратила понад мільярд євро.  

Я вже неодноразово писала – повторюю: важливо, аби мобілізаційне законодавство не шкодило українському бізнес-клімату. Потрібні єдині прозорі механізми мобілізації, які б врахували важливість підтримки української економіки, яка дозволяє фінансувати насамперед потреби українського війська. 

Вибіркові перевірки і штучні перепони у транспортних перевезеннях – це проблема. Стійкість економіки – основа національного опору російській агресії і запорука відновлення експортного потенціалу. Транспортні перевезення це синонім валютних надходжень в той час, коли “буксує” фінансова допомога від західних партнерів. Не бачу ніякої логіки різати дерево, яке приносить щорічні плоди. Питання мобілізації та відповідні зміні в законодавстві повинні враховувати важливість безперешкодного функціонування економіки. Це важливо насамперед для Збройних Сил України.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.