Скільки буде коштувати чесна судейська влада?

07 грудня 2023, 15:21
Власник сторінки
Инженер технолог ракетного топлива
0
86
Скільки буде коштувати чесна судейська влада?

Зарплати та пенсії суддів повинні бути скромнішими за апетити

Подивився телепередачу, в якій одна, напевно хороша людина, разом із колишнім головою Адміністрації президента Ющенка, говорили про судову реформу. Які заходи передбачені, а також як би краще все зробити. Корінне питання: катастрофічно не вистачає суддів. І міркували про заходи укомплектування судів.

Але я як людина, яка вічно з калькулятором у голові, не отримав відповіді на логічні питання.

По-перше, на суддівську гілку влади в бюджеті країни закладено їх чимале грошове та матеріальне утримання. Суддів у нас (з відкритих джерел) близько 5 тис. чоловік. Суддівські винагороди в Україні регулюються спеціальним законом «Про судоустрій і статус суддів», і за нормами цього закону мінімальна зарплата суддів місцевих судів становить 30 прожиткових мінімумів, а це у 2023 році – понад 60 тисяч грн. на місяць. З різними доплатами за вислугу років, «шкідливість», інтенсивність роботи та інше в середньому виходить понад 100 тисяч грн. на місяць. Згідно інформації Державної судової адміністрації України, фонд оплати праці у судовій системі у 2023 році становить майже 13 млрд грн. з яких безпосередньо на суддівську винагороду було передбачено виділення 7 млрд 525 млн грн. Отже, якщо потрібно у три рази більше суддів то у мене виникає логічне питання: бюджет на суддівську владу із зарплатами більше 100 тис. у воєнний час, також потрібно збільшити в три рази? Звідки взяти ще 15 чи 20 млрд? А якщо набрати та платити з існуючих у бюджеті коштів, то як на це дивитимуться ті, хто ниє на некомплект та потребу у три рази збільшити число суддів? Чи згідні будуть судді на зниження зарплат до 30 тис., а відповідно і пенсій, які сьогодні нараховуються за спеціальним законом, на відміну від інших громадян, включаючи і депутатів. Відповіді на ці логічні запитання не пролунало. А значить, вони будуть не згідні і всіляко загальмують збільшення своїх штатів. Адже сьогодні бюджет розраховується на потрібну кількість суддів, а всі зекономлені в зв’язку з некомплектом кошти діляться на наявних. Тому такі зарплати. І раптом, набрати «зайвих» та зменшити свою зарплатню? Судова реформа блокується самими ж суддями. Невигідно їм. Зменшиться зарплата та відповідно нарахування майбутньої пенсії.

І є друге логічне питання, і судді тут вже ні до чого. Ними завжди хтось хоче командувати. Особливо цим вирізняється президентська гілка влади. Яка хоче впливати на рішення суддів. А іноді просто давати вказівки. Але чим більше суддів, тим більше потрібно зусиль. Керівникам це потрібно? Напевно ні. Але цієї проблема також не торкнулися.

А про решту можна говорити. Про Раду доброчесності, про суддівську етику, про кваліфікаційні комісії. Це як про їжу під час голоду. Не згадуючи, де їжу взяти.

Хоча всім зрозуміло, що треба починати з приведення зарплат та пенсійних умов суддів до загальнодержавних норм. Які повинні бути скромнішими за апетити. Хотіли високими зарплатами зробити суддівську владу чесною. Вийшло? Здається, вже час спробуйте інші методи. Чи далі жуємо попкорн?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.