У глобальному світі маємо зважати лише на власні сили і національні інтереси

09 жовтня 2023, 18:44
Власник сторінки
народний депутат України
0
26

Ані Києву, ані Варшаві у довгостроковій перспективі не потрібен конфлікт. Польща – наш найближчий сусід і до недавнього разом із країнами Балтії – найбільший адвокат та лобіст у Євросоюзі.

Декілька тез за підсумками сьогоднішньої євроінтеграційної конференції «Україна – ЄС: енергетичний та кліматичний порядок денний». 

В процесі євроінтеграції, уніфікації законодавства та імплементації європейських директив важлива не швидкість, а якість. Особливо в контексті енергетичної безпеки та питання клімату. 

Ми роками будуємо енергетичні та кліматичні стратегії, малюємо привабливі плани та графіки, і постійно дивуємося, чому це не працює. Напевне тому, що усі ці документи потрібно уніфікувати. Вони повинні в'язатися до купи одночасно на державному і на місцевому рівнях, а не суперечити одна одній. 

Ще жодного разу нав’язана з центру стратегія не була успішною – її постійно доводилось “дошивати” під місцеві особливості, особливо в контексті формування тарифів. Громади повинні отримати можливість для реалізації власних ініціатив. 

Стосунки з Польщею: ані Києву, ані Варшаві у довгостроковій перспективі не потрібен конфлікт. Польща – наш найближчий сусід і до недавнього разом із країнами Балтії – найбільший адвокат та лобіст у Євросоюзі. Вони, як і ми, відстоюють національні інтереси – безглуздо мати до них будь-які претензії. Маємо знайти підхід, за якого розвиток подальших стосунків будуватиметься на взаємовигідних засадах. Про це зокрема сьогодні говорили із Давидом Томашевським, очільником економічного департаменту Посольства Республіки Польща в України. 

І головне: вже давно варто усвідомити – у глобальному світі, де національні інтереси грають першу скрипку, маємо зважати лише на власні сили і потреби. Все решта – лише засоби для досягнення мети.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.