Брехня СБУ/ОГП про «злочинного» пацифіста Шеляженка

11 вересня 2023, 06:19
Власник сторінки
Публічний інтелектуал, доктор філософії з права, правозахисник, дослідник і практик миру та ненасильства.
0
31
Брехня СБУ/ОГП про «злочинного» пацифіста Шеляженка

9 слідчих, 5 прокурорів понад рік валяють дурня


Український Рух Пацифістів – правозахисна і миротворча організація, яка з 2019 року виступає за мир мирним шляхом, ненасильницький захист від агресії і примусу воювати, займається законною правозахисною, миротворчою і просвітницькою діяльністю. 

Ми пікетували парламент та офіс президента, вимагаючи скасування невільницької примусової військової служби, і так народився наш рух. Ми стали частиною великої родини світового мирного руху та допомагаємо всім людям, кому совість не дозволяє вбивати, бути вірними своїм антивоєнним переконанням і велінню своєї совісті. Завдяки нашій правозахисній роботі Верховний Суд звільнив в'язня сумління Віталія Алексеєнка. Ми номіновані на Нобелівську премію миру разом зі сміливими російськими та білоруськими антивоєнними активістами, які попри репресії тиранів Путіна і Лукашенка чинять ненасильницький спротив машині війни.


3 серпня 2023 року до керівника і засновника Українського Руху Пацифістів Юрія Шеляженка вломилася Служба безпеки України з обшуком і фейковою підозрою у виправдовуванні російської агресії. Хоча нічого кримінального не знайшли, слідчий Новак все одно забрав і всупереч закону досі не віддає комп’ютер і смартфон. Слідчий просив призначити Юрію цілодобовий домашній арешт, суд застосував нічний домашній арешт, це рішення безпідставне і оскаржується в апеляційному суді.

Минув місяць. На сайті Служби безпеки України з’явилася брехлива публікація про те, що виконавчий секретар руху пацифістів злочинець і закликає косити від призову. Рецепт фейку від СБУ: вирвати з контексту цілком невинні слова чи фотографію і подати так, наче це доказ якогось злочину. Наклепницький прес-реліз проілюстрований фотографією трирічної давності, де Юрій Шеляженко закликає закрити військкомати на карантин у зв’язку із пандемією коронавірусної хвороби. До речі, так тоді і зробили, про це йдеться у листі представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 

Завідомо неправдиві звинувачення проти Юрія Шеляженка поширили і у прес-релізі Київської міської прокуратури та на сайті Офісу генерального прокурора. Там стверджується, що він виправдовував збройну агресію рф у заяві «Мирний порядок денний для України та світу». Відкриємо цю заяву. Як бачите, насправді у ній засуджується російська агресія. «Засуджуючи російську агресію проти України, Генеральна асамблея ООН закликала до негайного мирного вирішення конфлікту між Росією та Україною і наголосила на необхідності дотримання прав людини та міжнародного гуманітарного права сторонами конфлікту. Поділяємо вказані позиції» – сказано у заяві.

На жаль, багато засобів масової інформації з порушенням стандартів об'єктивної журналістики передрукували брехливі прес-релізи силовиків, навіть не поцікавившись точкою зору пацифістів. Суспільне, Факти, Главком, Гордон, Обоз, Новинарня, Апостроф, Вєсті, Дєло, Судово-Юридична, ГалІнфо, Україна кримінальна – журналістська етика для них не писана.

Були і винятки: журналісти сайтів «Зміна» та «Громадське» спробували розібратися в ситуації за першоджерелами та опублікували іншу точку зору, хоча й не приховують симпатій до силовиків. 

Американські, італійські, німецькі, словенські, турецькі ЗМІ не мають таких упереджень. Пишуть про міжнародну солідарність проти політичних репресій за пацифізм.

Факти вперта річ: всупереч брехливим обвинуваченням СБУ і прокуратури, пацифісти нікого не закликають ухилятися від мобілізації, а захищають право кожної людини на сумлінну відмову від військової служби, яке Україна зобов'язана гарантувати навіть під час війни відповідно до Конституції України, Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та Європейської конвенції з прав людини.

Тим більш абсурдно приписувати пацифістам виправдовування російської агресії у заяві «Мирний порядок денний для України та світу», в якому засуджується російська агресія. Як взагалі людям таке приходить в голову – подумати на пацифістів, що вони виправдовують агресію? Ми засуджуємо не тільки агресивну війну Росії проти України, але й всі війни, і агресивні, і оборонні, що сказано в останньому абзаці заяви: «Війна – це злочин проти людяності, тому ми рішуче відмовляємося підтримувати будь-які види війни і старатимемося усунути всі причини війни». Норильське повстання в ГУЛАГу, Революція на граніті, Помаранчева революція, зупинення поліцейського насильства і танків російських окупантів силою духу беззбройної української громади, що стає у них на шляху – це все наша історія, наша пам'ять, українська культура миру і ненасильства. Коли ми, пацифісти, закликаємо чинити ненасильницький спротив війні та мілітаризму, це не якась пропаганда, а успішний життєвий досвід багатьох поколінь мирних людей в усьому світі, включаючи українців. 

Абсурдні звинувачення проти пацифістів засновані на завідомо неправдивому висновку експертки СБУ Наталії Петрик, в якому навмисно ігнорується засудження російської агресії в заяві пацифістів. Експертиза називається семантико-текстуальною. Семантика – це розділ мовознавства, що вивчає значення слів. Але експертка навіть не зазирнула в юридичний словник і не користувалася загальноприйнятим у міжнародному праві визначенням агресії, хоча мала це зробити. Жодна з конкретних злочинних дій російської армії, що спричинила численні смерті та руйнування в Україні, у заяві пацифістів не названа виправданою, а домисли експертки не відповідають рішенню Генеральної асамблеї ООН «Визначення агресії». У фейковому висновку стверджується, що пацифісти в чомусь звинувачують Україну, хоча у заяві навіть нема такого слова – «винуваті». Заява пацифістів про пошук примирення, а не пошук винуватих. Те, що пацифісти нібито називають росію «міфічним ворогом», теж фейк, у заяві засуджується вигадування таких міфічних ворогів, як «українські фашисти», «злочинні пацифісти» чи «таргани, а не люди», за такі вигадки людям потім стає соромно і вони вибачаються. Колись і експертці СБУ Наталії Петрик буде соромно за її фейковий висновок, якщо, звісно, вона має совість.

Вдумайтеся: рік стеження, дев'ять слідчих, п'ять прокурорів, крім їхніх зарплат ще й 28 тисяч гривень на фейкову експертизу, і в результаті пшик: весь «злочин» пацифістів, який знайшли – це правозахист і заклики до миру із засудженням російської агресії!

Цілий рік валяли дурня таємно, осоромилися з брутально незаконним обшуком та врученням підозри, забрали смартфон і комп’ютер, місяць потрошили їх, щоб знайти хоч щось на виправдання згаяного часу, державних коштів і втручання в життя людини, але нічого злочинного так і не знайшли. 

Потім цілий місяць думали, чи валяти дурня публічно, чи соромитися на весь світ, чи публікувати прес-реліз про безглузді підозри, і таки опублікували та виставили себе на посміховисько.

Трохи згодом ми розповімо детальніше про епічний провал спроб СБУ і прокуратури навісити ярлик злочину на законну правозахисну та пацифістську діяльність. 

Наклепники і брехуни будуть притягнуті до відповідальності.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: СБУ,громадянське суспільство,права людини,правозахист,політичні репресії,миротворча діяльність
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.