Одеський воєнком Борисов став героєм антикорупційної комп'ютерної гри пацифістів

12 липня 2023, 18:43
Власник сторінки
Публічний інтелектуал, доктор філософії з права, правозахисник, дослідник і практик миру та ненасильства.
0
25
Одеський воєнком Борисов став героєм антикорупційної комп ютерної гри пацифістів

"Ваша місія: вийти з корупційної гри і вижити!" - так звучить коротке завдання комп'ютерної гри "Ні війні", опублікованої Українським Рухом Пацифістів.


Ця комп’ютерна гра в сатиричній формі розвінчує ганебність порушень прав людини у зв’язку з мобілізацією, які насправді мали місце під начальством скандального військового комісара Одеси. Протягом його командування молодих людей викрадали на вулицях, заштовхували у мікроавтобуси (один з яких навіть був закамуфльований під машину швидкої допомоги) силою кількох брутальних воєнкомів і везли на примусову військову службу. Через вимагання хабарів за звільнення чи відстрочку від призову були затримані його підлеглі та їх спільники, військові медики. Журналістське розслідування показало, що дружина військового комісара купила розкішну віллу в Іспанії. Після скандалу президент Зеленський розпорядився його звільнити. Однак жорсткі та корупційні методи призову за мобілізацією поширені повсюдно в Україні.



Гравцям пропонується відчути себе на місці молодого пацифіста з Одеси: "Ви позбавлені права відмовитися вбивати. До вас ставитимуться як до гарматного м’яса, якщо ви не уникнете призову. Коли ви зустрічаєте співробітників ТЦК та СП (воєнкомату) із повісткою, ви повинні заплатити за відстрочку, інакше вас можуть запхнути у фургон і відвезти у військову частину на передовій на вірну смерть. Ви потрапили в прокляте коло корупції, змушені постійно віддавати майже всі свої скромні заробітки жадібним і жорстоким військомам. Єдиний спосіб врятуватися від військових здирників — придбати на чорному ринку схему релокації, переправитися через кордон і почати нове мирне життя на новому місці".

В Україні армія заперечує право людини на сумлінну відмову від військової служби під час війни, що є порушенням зобов’язань держави за статтею 18 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права. Тобто, цькуючи “ухилянтів”, ЗСУ самі ганебно ухиляються від виконання своїх обов’язків за міжнародним правом, і таке системне та неприховане ігнорування прав людини з боку держави-“ухилянта” є набагато більш серйозною проблемою, ніж чиясь індивідуальна поведінка.

Попри, здавалося б, популярність армії та оборонної війни в Україні (що не дивно, враховуючи жорстокість російських загарбників), багато людей не хочуть помирати за Батьківщину. Вони не сміють сумніватися в меседжах військової пропаганди про те, що масове знищення ворогів на полі бою нібито є найкращим способом самооборони. Але вони думають, часто з наївним егоїзмом, що їхнє місце, де вони можуть бути найбільш корисними для своєї країни, – це тил армії, і що захищати країну зі зброєю – це робота когось іншого: професіоналів, бідноти, невіруючих, малограмотних, чоловіків, тощо.

Герой комп'ютерної гри після жорстокого російського вторгнення закликає до ненасильницького опору та дипломатії замість кровопролиття. Люди вважають його божевільним або зрадником, тому що ЗМІ налаштовують їх ненавидіти пацифістів. "Ваш уряд планує вести війну нескінченно довго, доки не буде вбито всіх загарбників. Всі чоловіки в країні підлягають мобілізації, навіть проти власної волі, на збройний захист суверенітету і територіальної цілісності України. Кордони закриті, щоб ніхто не уник військової повинності. Багато ваших однолітків, налякані призовом, сидять вдома, тому що люди отримують повістки переважно на вулиці. Однак це не варіант для вас, оскільки ви повинні годувати свою сім’ю" - так описано гротескну віртуальну ігрову реальність, в якій герой-пацифіст змушений мирно боротися за місце під сонцем із свавіллям антигероїв-воєнкомів.



Послідовних пацифістів, готових до ненасильницького і самовідданого опору війні та мілітаризму, в Україні та у світі поки небагато. Вони відмовляються підтримувати будь-яку війну, як агресивну, так і оборонну, і прагнуть ліквідувати всі причини війни, оскільки їхня совість вимагає дорожити святістю життя і забороняє приймати як належне вбивства невинних, неминучі під час будь-якої війни. Послідовні пацифісти практикують, вивчають, популяризують і розвивають ненасильницький спосіб життя як свій обов’язок заради загального блага та у надії, що коли-небудь у світі, де всі відмовлятимуться вбивати, більше не буде воєн.

Гра "Ні війні" є частиною просвітницької роботи Українського Руху Пацифістів, спрямованої на захист права людини на сумлінну відмову від військової служби, підвищення обізнаності про порушення прав людини та корупцію в контексті військової мобілізації в Україні.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: геймеры,корупція,сатира,призовники,права людини,війна,мобілізація,корупція в Україні,правозахист,корупційні схеми,призов,військовий комісар,військові,боротьба з корупцією,воєнні,ігри,військові комісаріати
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.