Зима незабаром: Україна шукає альтернативу живленню найбільш критичних об'єктів

07 липня 2023, 17:12
Власник сторінки
народний депутат України
0
251

У разі повторення масованих атак саме від резервного живлення залежатиме наша здатність до стійкого опору.


Готуючись до складної зими, маємо підготувати альтернативу живленню найбільш критичних об'єктів – лікарень, пожежних станцій, ЦНАПів. Для цього в Одесі провели виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП. 

Вже сьогодні чимало об'єктів критичної інфраструктури забезпечені генераторами, але, будьмо відвертими, цього недостатньо. Так, потужні мобільні пересувні генератори можуть бути швидко встановлені і заживити на певний час, скажімо, окремі блоки лікарень. Але рішення має бути комплексним. Воно полягає у розвитку “зеленої” генерації, яка здатна особливо в зимовий період замістити мережеву. 

У березні Єврокомісія та італійська компанія Enel запустили спільний проєкт «Промінь надії». В межах ініціативи Україна може розраховувати на 5,7 тис. сонячних фотоелектричних панелей, які здатні генерувати до 2 МВт та покрити до 11,4 тис. м² дахів будівель, зокрема й на об'єктах критичної інфраструктури. Німецькі партнери з GIZ готові покрити деякі витрати, пов'язані з встановленням обладнання.

Сто комплектів обладнання для СЕС готові надати японські колеги. Водночас важливо не тільки подбати про резервну систему постачання електроенергії для критичної інфраструктури, але й обов'язково облаштовувати такі об'єкти системами акумулювання – так званими сторіджами, акумуляторами щонайменше на 5 годин роботи. 

Окрему увагу варто звернути на розвиток вітрової генерації, що особливо актуально для східних областей, зважаючи на їх вітропотенціал. Робота щодо цього вже ведеться.

У разі повторення масованих атак саме від резервного живлення залежатиме наша здатність до стійкого опору. Росіяни також вчаться на власних помилках і вочевидь теж зробили необхідні висновки. Мусимо бути на крок уперед. Для цього мусимо мати дві стратегії – короткострокову як запобіжник для енергосектору в критичний період, і довгострокову як дороговказ до стратегічних перетворень у галузі на етапі її відродження. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.