Перша країна-член НАТО надає Україні бойові літаки

02 березня 2023, 14:10
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
115
Перша країна-член НАТО надає Україні бойові літаки

Йдеться про десять винищувачів.

Остаточне рішення про їхнє надання має бути ухваленим впродовж кількох днів або тижнів. Про передачу Україні десяти МіГ-29 Словаччиною повідомив міністр оборони цієї країни Ярослав Надь.

У такому випадку буде, нарешті, досягнуто успіху у довгому і непростому процесі передачі країнами НАТО перших бойових літаків українським Повітряним Силам ЗСУ.

Як «спалили» перше постачання винищувачів

Процес отримання нашою країною бойових літаків від партнерів-членів НАТО розтягнувся більше, ніж на рік.

Хоча вже на четвертий день війни, 27 лютого минулого року, головний дипломат ЄС Жозеп Боррель публічно заявив, що країни Європейського союзу погодилися надати України бойові літаки.

Вже наступного дня офіційний Київ повідомив, що українські пілоти прибули до Польщі, щоб отримати військові літаки. Йшлося про радянські винищувачі, зокрема МіГ-29, на яких українські пілоти вже навчені літати. А Верховна Рада навіть конкретизував скільки їх буде: 28 МіГ-29 із Польщі, 12 таких літаків зі Словаччини,16 - із Болгарії, плюс 14 Су-25 із Болгарії.

Проте ці країни у відовідь тут же офіційно заявили, що таких постачань не буде.

Причина зриву постачань тоді бойових літаків – у перший період війни Захід дуже боявся різкої ескалації конфлікту з боку Росії. А Москва чітко дала зрозуміти, що постачання бойових літаків в Україну і стане той самою «червоною лінією».

Таким чином, спочатку Боррель оголосив на весь світ про передачу Україні літаків як про вирішене питання, хоча воно таким не було  - були лише попередні неформальні консультації.  

А потім Верховна Рада своєю детальною конкретизацією країн та кількості літаків остаточно «спалила» цю надзвичайно чутливу операцію. Після такого ефективного «засвічення» початку обговорення можливості про передачу своїх літаків Україні країни східного флангу НАТО швидко офіційно відмовились.  

Проте не відмовились від передачі Україні цих літаків у вигляді запчастин. Що й відбувалось, за неофіційною інформацією, весною минулого року.

Передача літаків – складний процес

До питання передачі Україні радянських бойових літаків Захід повернувся за пару місяців. У травні минулого року тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін заявила, що Білий Дім ніяк не обмежує своїх союзників по НАТО, щоб ті постачали Україні літаки радянського виробництва.

Одночасно міністр оборони Словаччини Ярослав Надь  розповів, що словацький уряд розглядає варіант передати Збройним Силам України свої винищувачі МіГ-29. Але Братислава булла готова передати ці винищувачі лише після того, як вирішить питання з повітряним прикриттям.

Після того, як Чехія і Польша погодились захищати Повітряний простір Словаччини, питання здавалось вже вирішеним. І у серпні у Словаччині навіть пройшла церемонія прощання із МіГами, які мали відправитися до України.

Проте й через півроку після прощання МіГи й досі там. У Словаччині.

Про причини цього у грудні минулого року розповів українським журналістам міністр закордонних справ Словацької Республіки Растислав Качер: «Ми ще не передали вам МіГ-29. Але ми готові це зробити. Ми розмовляємо з нашими партнерами по НАТО про те, як це зробити. І 8 грудня у нас була дуже змістовна розмова з вашим президентом. Мій міністр оборони пояснив вашому президентові, як ми можемо це зробити. Найближчими тижнями до Словаччини приїде українська делегація, і ми разом із нашими американськими друзями працюватимемо над тим, щоб це стало реальністю».

Тобто, спочатку потрібно було забезпечити секретність процесу. І узгодити кожен крок, як це буде зроблено, щоб не ставити процес передачі під загрозу.

Отже, якщо станом на зараз всі необхідні деталі передачі літаків сторонам вдалося погодити і з боку офіційної Братислави йдеться вже про ухвалення остаточного рішення найближчими днями або тижнями, то перші бойові літаки з країни-члена НАТО надійдуть в Україну цієї весни.

Чим цінні словацькі МіГи

Незважаючи на те, що увага українського суспільства останніми місяцями прикута до необхідності надання нашій країні літаків F-16, отримання цих літаків найближчим часом є практично нереальним. У силу цього ряду причин, яких саме – тема окремої розмови.

В той же час, для України посилення словацькими МіГ-29AS має величезне значення.

«Справа в тому, що ці машини будуть наймолодшими винищувачами у складі Повітряних Сил України, які з 1991 року не отримали жодного нового винищувача, а лише модернізовували наявні машини. А словацькі літаки були отримані від РФ за борги у 1994-1996 роках. Машини надійшли у найсучаснішій на той час версії МіГ-29С, яка мала збільшене бойове навантаження та запас палива, а також оновлене бортове оснащення», зазначає авторітетне профільне видання «Defense Express».

Через 10 років, у середині 2000-х років, Словаччина провела модернізацію бортів до версії AS. Завдяки чому був оновлений радіолокаційні системи літака. Також у кабіні були встановлені багатофункціональні дисплеї, оновлена апаратура зв'язку та навігації за стандартом НАТО. Були оновлені й двигуни, які отримали більший ресурс, а загальний ресурс машини був оцінений до 2035 року. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.