Що насправді відкриє шлях України до об'єднаної Європи?

03 лютого 2023, 19:49
Власник сторінки
народний депутат України
0
15
Що насправді відкриє шлях України до об єднаної Європи?

Де-факто Україна вже стала частиною ЄС, наразі завдання утвердити це юридично.


Україна буде членом Євросоюзу, а спроби Кремля цьому завадити – марні. Один з ключових меседжів Саміту Україна-ЄС окреслив Президент Європейської ради Шарль Мішель – Євросоюз фінансово підтримуватиме Україну допоки це необхідно.
Загалом саміт засвідчив єдність поглядів України та Євросоюзу на майбутнє та спільність ціннісних орієнтирів. Де-факто Україна вже стала частиною об’єднаної Європи, наразі завдання утвердити це юридично.
За нетривалий відрізок часу нам вдалося досягти значного прогресу в питанні євроінтеграції та пов’язаних з нею реформ: ключовим залишається питання боротьби з корупцією, гарантування прав і свобод для усіх громадян, безумовного і непорушного верховенства права, незалежної судової системи. Без цього – двері об’єднаної Європи для України навряд чи відкриють.

В іншому рухаємося швидше. Ще до повномасштабного вторгнення ми розірвали будь-який енергетичний зв'язок з росіянами та білорусами, натомість приєдналися ENTSO-E – європейської мережі. Ми скасували квоти, активізували митний безвіз, лібералізували галузь перевезень, напрацювали та ухвалили сотні документів, які уніфікують наше законодавство з європейським. Виконали 72% зобов’язань за угодою про асоціацію з ЄС. Отримали позитивну оцінку виконання семи рекомендацій на шляху по повноправного членства в Євросоюзі.

Окремий здобуток саміту – прогрес у питанні інтеграції до внутрішнього ринку Євросоюзу: схвалено план пріоритетних дій на 2023—2024 роки. Його реалізація дозволить Україні інтегруватися до ЄС на рівні секторів економіки – енергетики, промисловості, аграрного сектору, цифрових послуг, транспорту, фінансової сфери та митниці.

Фактично саміт засвідчив готовність Євросоюзу підтримувати Україну на кожному етапі її боротьби та руху до повноцінного членства. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Києві оголосила про виділення першого мільярда євро на відновлення руйнувань від війни Росії проти України. Також домовилися працювати над тим, аби конфісковані кошти РФ пішли на фінансування відбудови України.

Головне – не існує чітких часових рамок щодо вступу, але Президент Зеленський наголошує, що Україна повинна пройти цей шлях якомога швидше.

Рух до об’єднаної Європи насправді надзвичайно складний і тернистий. Саме він перетворить Україну на міцну державу з потужною економікою, верховенством права та демократичними цінностями.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.