Енергетична безпека – топ-пріоритет України під час війни

01 лютого 2023, 10:32
Власник сторінки
народний депутат України
0
121

В Ірпені відкрили першу в Україні газопоршневу мініелектростанцію. Її потужності вистачить, аби забезпечити електрикою практично всю критичну інфраструктуру міста.

В Ірпіні, на Київщині відкрили першу в Україні мініелектростанцію на газовій турбіні потужністю 1 МВт! За потреби цього достатньо, аби «заживити» практично всю критичну інфраструктуру міста, а також дві котельні, які обігрівають понад дві третини мешканців Ірпеня. І це не просто вагома подія. Це свідчення того, що попри ракетний терор ми посилюємо нашу енергетичну безпеку.

Вперше в Україні це стало можливим завдяки скоординованій роботі Комітету Ради з питань енергетики та ЖКП, австрійської компанії INNIO та Jenbacher, ТОВ «КТС Інжиніринг» та Ірпінської міськради. Електростанцію місту передали на безоплатній основі, а для її повного введення в експлуатацію знадобилося лише підготувати бетонний фундамент, підвести газові та електричні мережі. На все про все – декілька днів.

Саме наявність в Україні газотурбінних та газопоршневих електростанцій дозволить Україні суттєво посилити енергетичну безпеку. Це особливо важливо в умовах постійних ракетних обстрілів традиційних електростанцій – ТЕС, ТЕЦ, ГЕС та СЕС. Важливо, що легкопересувна мінігенерація не замінить ані атомну, ані теплову, ані зелену, натомість допоможе диверсифікувати чимало ризиків. Адже одне з ключових завдань України на перспективу – не просто відновити пошкоджені об’єкти генерації, але й розбудувати таку енергетичну систему, яка б була максимально захищена та менш вразлива до ракетних атак.

Наразі маємо плани встановити до сотні таких електростанцій, які дозволять заживити найкритичніші об’єкти. Герої енергетичного фронту, ризикуючи життям, відновлюють пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури. Вони заслуговують на шану та велику повагу. Сьогодні ми мусимо надати їм максимальну підтримку, водночас жодним чином не шкодити. Адже від їх стабільної та злагодженої роботи прямо залежать наші успіхи на економічному та військовому фронтах.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.