Війна в Україні змінює світову філософію

10 січня 2023, 19:11
Власник сторінки
народний депутат України
0
121

Війна в Україні залишається цивілізаційним маркером для світу – або ти на стороні світла – тоді ти підтримуєш спротив українців, або ж ти на стороні темряви і дешевих енергетичних ресурсів.


Війна в Україні змінює світогляд та світову філософію. На прикладі словацького суспільства це виглядає наступним чином: до повномасштабного вторгнення РФ в Україну понад дві третини словаків вважали РФ не просто дружньою країною, а братнім народом. За даними опитування Globsec 2021 року, 42% словаків сприймали РФ як стратегічного партнера, а 78% ставилися до росіян – увага (!) – як до братньої нації.

Словацький політолог та президент Інституту суспільних проблем Григорій Месежніков (Grigorij Mesežnikov) називає події 24 лютого 2022 року ментальним зламом для більшості своїх земляків. Під час нашої зустрічі у Братиславі він не приховував захоплення рішучістю та наполегливістю, з якою українці дають відсіч російським окупантам.

Григорій запевняє, що саме криваві злочини кремлівського режиму в Україні відкрили очі словаків та дозволили об’єктивно оцінити реальну загрозу європейській демократії: дешеві російські енергоресурси більше не сприймаються як дружній жест та підтримка «старшого брата». Якщо доведеться обирати між імпортним газом та свободою, словаки оберуть останнє. 

До лютого 2022 року Словаччина імпортувала приблизно 87% блакитного палива та дві третини нафти з РФ. Попри це саме Братислава залишається однією з активних прихильників озброєння Збройних Сил України, надає нам танки та БМП, боєприпаси і теплі речі для військових, активно приймає українських біженців.

Однак, попри війну у Словаччині усе ще залишається прошарок населення, який вірить російській пропаганді, міфам про «братні народи». Але таких людей все менше. Усе більше словаків вважають, що війна, яку розв’язав Кремль, повинна завершитися перемогою України.
Як автор наукових праць про права людини, трансформації посткомуністичних суспільств та протистояння гібридним викликам Григорій Месежніков влучно стверджує, що кремлівська влада тримається винятково на військових штиках. Від себе зауважу також тотальний контроль інформаційного простору.

Україна обрала принципово інший шлях – рух у напрямку вільного світу та європейських цінностей. У своїй науковій праці, яка змальовує рух до ЄС країн Вишиградської четвірки, Григорій Мисежніков наголошує, що саме завдяки проведеним реформам країни V4 – насамперед Польща, Чехія та Словаччина – змогли позбутися посткомуністичного відголосу та стали на шлях демократії, наслідком чого стало приєднання їх до ЄС. У цьому контексті рекомендую ознайомитися з двома роботами Георгія та його колег, які є в доступі англійською мовою «Who is playing Russian roulette in Slovakia» та «Visegrad Four as viewed by the public. Past experience and future challenges». 

Війна в Україні залишається цивілізаційним маркером для світу – або ти на стороні світла – тоді ти підтримуєш спротив українців, або ж ти на стороні темряви і дешевих енергетичних ресурсів, які як морфій для смертельно хворої людини лише гальмують біль незворотної трагедії.

Україна обрала шлях реформ та свободи і це мотивує сотні мільйонів людей у всьому світі боротися проти свавілля і диктатури.

P.S. Вдячна Ростиславу Піляєву (Rostyslav Pyliaiev), очільникові Карпатської платформи (Carpathian Platform) за організацію зустрічі та ефективне представництво України в Словаччині.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.