Україні необхідна розгалужена мережа джерел життєзабезпечення

15 грудня 2022, 20:28
Власник сторінки
народний депутат України
0
56
Україні необхідна розгалужена мережа джерел життєзабезпечення

Чимало проблем, особливо ті, що стосуються раціонального та ефективного використання енергії, потребують вирішення вже тут і сьогодні. Зволікання обійдеться надто дорого.

Післявоєнну відбудову вже зараз варто планувати з урахуванням максимального ефективного споживання енергоресурсів. Українським містам необхідна розгалужена та диверсифікована мережа джерел життєзабезпечення, яка гарантуватиме наявність світла, води та тепла в оселях навіть у разі надзвичайної події.

У місті Лева разом із колегами з Комітет ВРУ з питань енергетики та ЖКП окреслили головні віхи майбутніх змін.    

Через ракетні атаки критична інфраструктура Львівщини зазнала суттєвих руйнувань. Одночасно електроенергією тут можуть користуватися лише до третини абонентів. У Харкові, де ми мали одне з попередніх засідань, ситуація більш складна, але загалом проблеми схожі.

Львів активно працює їх вирішенням. Триває термомодернізація будинків (38 модернізовано повністю, 216 – частково); встановлюються індивідуальні теплові пункти (ІТП), що дозволяє економити до третини обсягів газу; закуповуються теплові насоси та генератори для ТЕЦ, реконструюються котельні, що заощаджує ще близько 10% об’ємів газу.

Львів також працює над модернізацією механічних свердловин, а облаштування дизель-генераторами насосних станцій дозволяє забезпечувати водою 80% містян (на рівні перших та других поверхів будинків) у разі відсутності електроенергії. Щоправда, використання генераторів, залежних від наявності палива, проблему вирішує лише частково, адже «задоволення» це не з дешевих: тут вартість одного кВ у 20 разів вища, аніж зі стаціонарної мережі. Додайте сюди вартість самого генератора та його обслуговування.

Утім глобальні зміни в межах усієї України потребують не просто вольового рішення Уряду, а комплексного підходу. Необхідні великі, змістовні, розгалужені програми, потрібен Національний план розвитку тепло-, водоспоживання, а також енергоефективності.

Важливо пам'ятати, що запобігти блекауту можливо не лише, закривши небо від російських ракет, але також забезпечивши належні умови роботи та беззбиткову фінансову складову діяльності підприємств життєзабезпечення. Вони не можуть постійно бути дотаційними. Це нонсенс, який веде до занепаду. І війна – не привід замовчувати проблему, поглиблення якої лише шкодить українцям.

Інше важливе питання – електротранспорт. Варто нарешті підтримати національного виробника. Не треба великого розуму для його бездумної купівлі за кордоном. Більш раціонально розвивати виробництво в Україні. Це не лише створить нові робочі місця, але й збільшить надходження податків у бюджети. Те саме стосується зарядних станцій.

Чимало проблем, особливо ті, що стосуються раціонального та ефективного використання енергії, потребують вирішення вже тут і сьогодні. Зволікання обійдеться надто дорого.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.