Ракетний терор і три проблеми української енергосистеми

02 листопада 2022, 14:43
Власник сторінки
народний депутат України
0
17

Українські енергетичні компанії практично вичерпали наявні резерви для оперативного відновлення енергосистеми.

Отже, днями стало відомо, що одразу 12 країн постачатимуть Україні енергетичне обладнання, якого критично бракує через ракетні атаки ворога. Ізраїль, Іспанія, Італія, Литва, Німеччина, Північна Македонія, Польща, Республіка Корея, Словаччина, Словенія, Фінляндія та Франція готові надати Україні майже тисячу одиниць енергетичного обладнання.
Це генератори різних, перемикачі, теплові гармати. Утім найбільше ми потребуємо саме трансформаторів.
 
Перша проблема – українські енергетичні компанії практично вичерпали наявні резерви для оперативного відновлення енергосистеми. 

Друга проблема полягає в тому, що пошкоджені трансформатори заточені під енергосистему, зведену ще за радянських часів. Тобто, у великих кількостях в Україні їх просто не існує. Ймовірно, необхідне Україні обладнання в певних кількостях залишилося в країнах східної Європи з колишнього соцтабору. Варто шукати усюди. Нехай навіть використане, нехай зі складів. А якщо це неможливо – застосовувати сучасні технології, налагодивши виробництво вітчизняних трансформаторів. 

Звідси постає третя проблема. Вартість. І нові трансформатори, і уживані обійдуться у сотні мільйонів доларів. І тут без допомоги європейських партнерів нам ніяк не обійтися. 

Судячи із того, як затято росіяни руйнують наші мережі, ракетні атаки на енергетичну інфраструктуру продовжаться. Відтак важливо, аби в Україні функціонував єдиний потужний антикризовий штаб за участю представників Міненерго, державних та приватних енергетичних компаній. Повинен існувати єдиний чіткий зрозумілий перелік необхідного обладнання, якого критично бракує для швидкого відновлення енергосистеми.  Його пошуки – пріоритетне завдання для України за нинішніх обставин.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.