Чому світло вимикають не за графіком?

27 жовтня 2022, 14:56
Власник сторінки
народний депутат України
0
126
Чому світло вимикають не за графіком?

Аби уникнути повного знеструмлення громади, оператори системи розподілу часом обмежують споживання електроенергії за вказівками Укренерго. Відповідно жодні графіки їх не враховують.


Найперше варто розуміти, що енергетична система України – це дуже складний «організм», третина якого пошкоджена ракетними ударами ворога. До прикладу, на Київщині дефіцит потужності на рівні 30% споживання. Подібна ситуація у багатьох областях України. Тому не варто дивуватися, що іноді на підстанціях виникають аварійні ситуації, які неможливо прорахувати наперед.

Аби уникнути повного знеструмлення громади, оператори системи розподілу часом обмежують споживання електроенергії за вказівками Укренерго. Відповідно жодні графіки їх не враховують.

У великих містах десятки тисяч будинків об’єднані складною конфігурацією підключення. Трапляється, що навіть в межах однієї вулиці, одного житлового комплексу різні будинки належать до різних гілок відключень. Знову ж таки не варто дивуватися, що в сусіда є світло, а у вас – ні, хоча й мешкаєте ви поруч.

Гнучкість української енергетичної системи гарантували теплова генерація, а також відновлювані джерела енергії. Можливість маневрувати, або ж швидко підлаштовувати обсяг генерації під потреби споживача є основою будь-якої енергосистеми та її стабільної роботи. За даними Міненерго, внаслідок повномасштабного вторгнення Україна втратила майже 90% вітрової енергетики та до 50% сонячної. При цьому їх частка в енергетичному балансі становила до 10-11%. Це суттєво і очевидно позначається на частковій втраті можливостей швидко реагувати на зміну обсягів споживання.

Відтак через аварійну ситуацію певні населені пункти, або частини міста можуть залишитися без електропостачання поза графіком відключень.

Друзі, українські енергетики роблять усе можливе, аби забезпечити ваші домівки світлом і теплом. Усі ми бачили, як відчайдушно і стрімко вони рятували енергосистему після обстрілів. За це їм велика шана і дяка. Нині, коли значна частина інфраструктури пошкоджена, аварійні ситуації трапляються досить часто.

Ми можемо допомогти героям енергетичного фронту збалансувати систему. Для цього варто економити світло у вечірні та ранкові години. Це може стати гарним внеском кожного з нас у порятунок та швидке відновлення пошкодженої енергосистеми.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.