Україна – «брама Європи»

21 травня 2022, 13:24
Власник сторінки
0
13267
Україна – «брама Європи»

Бути європейцем – значить не принижувати свою гідність та гідність інших людей, значить, бути християнином.


Щороку кожної третьої суботи травня в Україні відзначається день Європи. Цьогоріч свято припадає на 21 травня. Але, навіть без цього святкування, величезна кількість українців погодяться з тим, що європейський статус нашої держави – це є та мета, задля досягнення якої вже зроблено дуже багато і заради якої принесено чимало жертв. І попри те, що Україна ще не є формально частиною Євросоюзу, ми вважаємо себе європейцями. Проте, що значить «бути європейцем»? 

Давайте згадаємо, що справжні європейські цінності виплекані християнством. Поняття про демократію та свободу, про мирне співіснування та відсутність дискримінації за соціальними, етнічними чи релігійними ознаками – все це дало християнство. За словами апостола Павла, у Христі «нема вже іудея, ні елліна; нема раба, ні вільного; нема чоловічої статі, ні жіночої…» (Гал. 3, 28). Можна сказати, що саме ці слова найяскравіше виражають ставлення тих, хто вважає себе справжнім європейцем один до одного та до всіх інших людей. 

І Європа теж пройшла через неймовірні випробування, через війни та революції, щоб побудувати те суспільство, в якому норми демократії та права є не пустими словами, а керівними принципами. Бути європейцем сьогодні – це поважати іншу людину навіть тоді, коли не погоджуєшся із нею; дотримуватися закону навіть тоді, коли це тобі не вигідно; не давати хабарів; не застосовувати службове положення у власних інтересах і т.д. Іншими словами, бути європейцем – значить не принижувати свою гідність та гідність інших людей, значить, бути християнином. 

На жаль, не всі українці розуміють це. Закликаючи «рухатися у Європу», деякі наші чиновники не бачать чи не розуміють, що Європа уже давно виросла із середньовічних пелюшок. Називаючи Україну європейською державою, вони приймають антицерковні рішення, які відкидають нас на десятки, а то й сотні років назад. Сьогодні не можна бути демократом і цивилізованою людиною, забороняючи іншим людям відвідувати ті храми, які їм до вподоби. Сьогодні не можна називати себе європейцем і дискримінувати мільйони українців тільки тому, що вони належать до «неправильної» Церкви. Саме тому, забороняючи діяльність Української Православної Церкви, членами якої є мільйони громадян України, можновладці чинять перепони для повноцінного вступу нашої країни до Європейського Союзу. Нам всім потрібно зрозуміти, що Європа – це, насамперед, свобода, рівність у правах та верховенство закону, а не власні уподобання чи суб’єктивні переконання. 

Сьогоднішній День Європи нехай усіх нас надихне до спільної клопіткої праці заради того, щоб Україна була справді демократичною державою, і стала за висловом історика Сергія Плохія, «брамою Європи».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.