Жінки-мироносиці як проповідниці Христового Воскресіння

08 травня 2022, 17:13
Власник сторінки
0
17815
Жінки-мироносиці як проповідниці Христового Воскресіння

В центрі християнської віри є Воскресіння Сина Божого, яке стало центральною подією в історії людства. А значить, і той, хто сповіщає про цю подію, виконує особливу місію.


В календарі Православної Церкви є досить багато дат, присвячених святим жінкам. Серед них є мучениці, преподобні та праведні, княгині та інокині. Церква ніколи не применшувала роль жінки і підкреслювала своє шанобливе ставлення до неї. Причина зрозуміла – від Діви Марії отримав Свою плоть Спаситель світу Христос. Але, навіть зважаючи на велику кількість святих жінок, сьогодні особливий день. Адже, Церква нині вшановує мироносиць – тобто тих, хто стали першими проповідниками Воскресіння Христа. 

Апостол Павел зазначає, що «якщо Христос не воскрес, то марна й проповідь наша, марна й віра ваша» (1 Кор. 15, 14). Таким чином, учень Спасителя підкреслює, що в центрі християнської віри та проповіді саме Воскресіння Сина Божого, яке стало центральною подією в історії людства. А значить, і той, хто сповіщає про цю подію, виконує особливу місію та користується особливою довірою Бога. І невипадково, що серед проповідників Воскресіння одними з перших були жінки. Чому саме вони?

Давайте згадаємо, що жодна з послідовниць Христа не зрадила Його. Апостол Петро тричі зрікся свого Вчителя, апостол Іуда продав Його за 30 срібних монет, інші апостоли боялися гонінь і охоплені страхом сиділи в Сіонській Світлиці… А жінки, взявши дорогоцінне миро, пішли до Гробу Спасителя, щоб виконати традиційні для іудеїв похоронні обряди. 

І сьогодні, коли ми зайдемо в наші храми, то побачимо, що більшість в них – це жінки. Матері, дружини, сестри – вони й далі слідують за Христом, не роздумуючи про гоніння, не звертаючи увагу на нерозуміння та злі слова з боку ворогів Церкви, йдуть, тому що знають – спасіння можливе тільки через віру в Сина Божого. 

І в наш час вони проповідують Його Воскресіння, бо саме з їхніх вуст діти чують перші слова молитви, саме вони приносять своїх немовлят до Причастя, а потім приводять до першої Сповіді. Жінки й у наш час виконують місію проповіді про те, що «як в Адамі всі помирають, так у Христі всі оживуть» (1 Кор. 15, 22).

Тож, вітаючи сьогодні всіх наших жінок зі святом, бажаємо їм такої ж міцної віри як у мироносиць, щоб у важкі для нашої Церкви та Держави часи вони й надалі перебували вірними Спасителю і сповіщали всьому світові, що Христос воістину Воскрес із мертвих!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.