Різдвяний піст: шлях назустріч Народженому Христу

27 листопада 2021, 12:15
Власник сторінки
0
20529
Різдвяний піст: шлях назустріч Народженому Христу

Вже від завтра Православна Церква розпочинає один із тривалих постів, який готує християн до зустрічі з Народженим Богонемовлям. Чому цій зустрічі має обов'язково передувати піст?


В церковному календарі поруч з днем пам'яті апостола Филипа, який звершується 27 листопада, вказано: "заговини на Різдвяний піст". 

Вже від завтра Православна Церква розпочинає один із тривалих постів, який готує християн до зустрічі з Народженим Богонемовлям. Чому цій зустрічі має обов'язково передувати піст? Для того щоб правильно відповісти на це питання, потрібно взяти до уваги кілька досить важливих речей.

Церква не дивиться на піст як на дієту, і не сприймає його виключно у тілесному аспекті. Як віра без справ мертва, так і піст є мертвим та марним без молитви і духовного подвигу. З точки зору Церкви, піст - це свого роду сукупність фізичних та морально-етичних зусиль людини, які спрямовують її до єднання з Богом. Піст - це засіб, а не кінцева мета. Результат посту, таким чином, полягає не у словах "я не їв м'яса до Різдва'", а у покаянному настрої, духовній чистоті та досконалості. Звісно, досконалість немає меж, а відтак, і посту ми дотримуємося кожного року.

Крім того слід пам'ятати, що Церква сприймає піст як своєрідну жертву Богові. Коли ми відмовляємось від певних видів їжі, утримуємось від розваг, обмежуємо себе іншими способами - ми жертвуємо заради Бога своїм часом та інтересами, зрештою, в якійсь мірі, ми жертвуємо собою.

Проте, найголовніше - це чистота серця. "Сину, дай Мені твоє серце" (Притч. 23, 26) - звертається Господь до кожного з нас. І саме ці слова ми маємо пам'ятати не тільки на початку посту, а й протягом усього життя. 

Різдвяний піст не вважається строгим. Це тому, що в суботу та неділю, а також на великі свята, дозволяється вживати рибу. Однак, відносна поблажливість в їжі ніяк не повинна впливати на зусилля, спрямовані на досягнення духовної досконалості.

Тому, вітаючи сьогодні з настанням Різдвяного посту, хочу побажати усім нам пройти цей шлях так, щоб зустріч з Богонемовлям стала тією подією, яка принесе мир в наші душі, країну та світ.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.